BKC TK: Uspješna godina sa više od 150 događaja

1
145
U godini pandemije Covida realizovani brojni složeni programi (Foto: BKC Press)

U JU BKC Tuzlanskog kantona, koji je i u vremenu pandemije uspio realizirati značajan broj programa i projekata, danas je organizovana godišnja press konferencija na kojoj su sumirani rezultati u godini na izmaku.

Uz veliku podršku osnivača BKC TK se u drugoj polovini godine okrenuo vlastitoj produkciji i događajima koji ne podrazumijevaju veliki broj posjetitelja i čijom organizacijom su se mogle ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere i ujedno dati značajan doprinos životu kulturne scene u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Brzo smo se prilagodili novonastaloj situaciji, shvatili da je to novo normalno i krenuli sa realizacijom vlastitih programa. Mogli smo se okrenuti pravim vrijednostima kulture, koje su nekad ranije u trci sa komercijalnim sadržajima neopravdano bile zanemarene. Tako smo organizovali Dane evropskog kulturnog naslijeđa i Dane audiovizuelnog naslijeđa, koji će postati tradicionalni događaji u našoj kući i odličan urnek za nove projekte u 2021. godini – rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK.

Pored dvije spomenute manifestacije BKC TK je kao suorganizatori dao doprinos u organizaciji 12. Festivala sevdalinke i  5. Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis”. Bio je i domaćini devet izložbi u našem galerijskom prostoru, a gledatelji su mogli vidjeti devet pozorišnih predstava i 12 drugih scenskih događaja.

Hasic, Ibrahimovic Mehanovic, Ejubović (Foto: BKC TK)

Za publiku je priređeno i 13 koncerata, dvije projekcije dokumentarnih filmova, te šest promocija knjiga i više od 100 kongresnih aktivnosti. U 2020. godini BKC TK je priredio 151 događaj.

-Kada smo pravili plan za 2020. godinu nismo mogli ni sanjati da ćemo se susresti sa takvim problemima koje je donijela pandemija. Moram pohvaliti brzu reakciju i zalaganje menadžmenta i svih uposlenika, koji u vremenu sa mnogo ograničenja ipak uspjeli napraviti respektabilan program i organizovati veliki broj događaja – istakao je Jasmin Hasić, član Upravnog odbora JU BKC TK.

Značajnim korištenjem društvenim mreža i saradnjom sa medijskim partnerima, programski sadržaji su ipak bili dostupni široj javnosti.

U BKC-u će se u planovima za narednu godinu bazirati na izmjenama percepcije kulturnih centara kao prostora u kojima se primarno samo priređuju kulturni događaji.

-Želimo biti centar koji će kreirati više događaja u vlastitoj produkciji po kojima ćemo biti prepoznatljivi, biti pokretači inicijativa i programa koji će rezultirati pozitivnim promjenama u društvu. Već imamo pokrenute aktivnosti na tri velika projekta koji se tiču izdavačkei, te scenske i galerijske djelatnosti, koji će biti jedna velika bosansko-hercegovačka priča i prevazići okvire u kojima se do sada većim dijelom i radilo. Napokon smo i kadrovski popunjeni, što se uklapa u naše planove da većina onoga što se događa pod našim krovom bude iz naše produkcije – rekao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK Tuzla.

Programska godina u BKC Tuzlanskog kantona, koji ove godine obilježava 23 godine rada, završava 28. decembra kada je na priogramu  šesti po redu tradicionalni Novogodišnji koncert.

Organizator manifestacije pored GUD “Lege Artis” Tuzla i Bosanskog kulturnog centra TK, bit će i Radio televizija Tuzlanskog kantona, koja će od 20.00 sati direkno preositi ovaj događaj, saopćeno je iz BKC-a TK.

1 komentar

  1. Dvojicu muzjaka prijaviti za ugrozavanje zdravlja nenosenjem maske ! A Mireli svaka cast za dovodjenje jazzera u februaru, najbolja svirka ikad u mojoj kasabi !!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here