Bivši šef Knesseta Borg: Trump je obustavio provedbu izraelske aneksije dijelova Zapadne obale

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta (Knesset) Abraham Borg izjavio je kako je predsjednik sjedinjenih Američkuh Država (SAD) obustavio implementaciju plana izraelske vlade o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Borg je u intervjuu za italijanski list “II Fatto Quotidiano“ kazao da je Trump obustavio implementaciju plana aneksije jer se bliže predsjednički izbori u SAD-u i nema vremena pomagati izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u provedbi tog plana.

Ističući kako i Trump i Netanyahu pate od narcisoidne paranoje, Borg je kazao da je riječ o dvojici političara koji nemaju skrupula i etičkih principa te su, kao takvi, spremni pregaziti preko svega i svakoga kako bi se održali na vlasti.

Na upit kada bi moglo doći do implementacije izraelskog plana aneksije Jordanske doline i ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, Borg je kazao da je to izuzetno teško, pa skoro i nemoguće predvidjeti jer Netanyahuova vlada cijeli taj proces vodi netransparentno i niko drugi ne zna detalje.

Netanyahu je ranije najavio da će od 1. jula početi implementaciju plana aneksije dijelova palestinske Zapadne obale, ali nedugo pred taj datum pokazalo se da ima određene nesuglasice s koalicionim partnerom Bennyjem Gantzom koji ne želi ishitreno učiniti taj potez.

Skoro cijela međunarodna zajednica oštro je osudila taj izraelski plan, a čini se da i vlasti SAD u potpunosti ne dijele mišljenje s Netanyahuom.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *