Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas ide na izdržavanje zatvorske kazne

Do sada su odbijeni svi zahtjevi da se Novaliću odloži odlazak na izvršenje kazne, ali je Jahić najavio nove postupke, poput apelacije Ustavnom sudu BiH
fadil novalic danas nakon dzuma namaza javit ce se u drzavni zatvor u vojkovicima na izdrzavanje kazne
Fadil Novalić osuđen je na 4 godine zatvora (Foto: Arhiva)

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), koji je u aferi “Respiratori” osuđen na četiri godine zatvora, danas će se javiti na odsluženje kazne u državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Elmir Jahić, član advokatskog tima bivšeg premijera Federacije BiH, rekao je da danas ističe zakonski rok do kada Novalić ima mogućnost da se dobrovoljno javi na odsluženje kazne.

“Zbog toga će on u petak, nakon džuma namaza otići u državni zatvor, gdje će se, u periodu između 15.00 i 15.30 sati javiti na odsluženje kazne”, kazao je Jahić.

Do sada su odbijeni svi zahtjevi da se Novaliću odloži odlazak na izvršenje kazne, ali je Jahić najavio nove postupke, poput apelacije Ustavnom sudu BiH, korištenje vanrednih pravnih lijekova i druge pravne mogućnosti.

U aferi “Respiratotori”, koja se odnosi na nezakonitu nabavku stotinu neispravnih kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa, osim Novalića, osuđeni su i bivši direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin.

Solak na šest godina zatvora i Fikret Hodžić, direktor firme “Srebrena malina“, putem koje su nabavljeni respiratori, na pet godina zatvora. Solak i Hodžić su već počeli izdržavati kaznu na koju su osuđeni u državnom zatvoru u Vojkovićima. (tl)

Podijeli

One comment

  1. Imajući u vidu potpunu urušenost represivnog fragmenta (tužilaštva, sudovi, policija) kao temeljne osnove državotvorne institucionalne piramide Bosne i Hercegovine, kao i svi dosadašnji porazni rezultati rada ovih institucija, kao što su bježanje osuđenika ili osumnjičenih u susjedne zemlje i njihov bezbjedni boravak u njima. Navešću primjer slučaja nestanka dokumentacije i oslobađanje od zatvora, jer je nestala dokumentacija na putu od tužilaštva do suda. Zato što Novalić nije htio (mogao je), treba uzeti u obzir kao olakšavajuću i oslobađajuću okolnost u kontekstu nacionalnog administrativnog košmara Bosne i Hercegovine. U institucionalnoj sistematskoj zarobljenosti korupcijom i nepotizmom, a naročito perfidnom praksom međuetničke paradigme ili internacionalističkom trgovinom oligarhijskih interesa u čijim su raljama ove institucije partikularno pozicionirane, naravno uključujući i moćne fantomske opservacije političkog prostora Bosne i Hercegovine eksterne provinijencije.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *