Bivši načelnik Kalesije Rasim Omerović osuđen na šest mjeseci zatvora

0
356
bivsi nacelnik kalesije rasim omerovic presuda sest mjeseci zatvora
Rasim Omerović bivši načelnik Općine Kalesija

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla od šest mjeseci zatvora bivšem načelniku Kalesije Rasimu Omeroviću za protivzakonito posredovanje, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Omerović se optužnicom Kantonalnog tužilaštva teretio da je u avgustu 2014. godine kao načelnik opštine Kalesija iskoristio službeni položaj i posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti.

On je osuđen jer je, u postupku izbora za najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta, od članova Komisije za izbor najpovoljnijih ponuda, koji su mu hijerarhijski bili podređeni, tražio da izmjene već utvrđenu listu i kumulativne bodove za najpovoljnije ponuđače.

Tako su na traženje optuženog članovi Komisije izvršili ispravku prvobitno sačinjenog prijedloga liste i sačinili listu kako je Omerović tražio.

Na ovaj način su oštećena dva poljoprivrednika sa područja Kalesije koja su imala najpovoljniju ponudu za veće parcele zemljišta koje su trebali dobiti u zakup, ali su te parcele u ukupnoj površini većoj od 43 hektara dodijeljene osobi koja nije imala povoljniju ponudu, dok su povoljniji ponuđači dobili manje parcele zemljišta za koje nisu ni aplicirali.

Omerović je posredovao prema članovima Komisije da učine radnje koje nisu smjeli učiniti i postupio suprotno odredbama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta na području opštine Kalesija. (Srna)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here