Bivši ministar policije, Sulejman Brkić, osuđen na dvije godine zatvora

Brkić je proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

1
527
Sulejman Brkić u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra policije TK (Foto: Arhiva)

Općinski sud u Tuzli okončao je krivični predmet visoke korupcije i danas objavio prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova TK.

Brkić je proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, u sticaju sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Sud je Sulejmana Brkića za počinjeno krivično djelo osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Izrečena mu je i sigurnosna mjera – zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Podsjećamo, optužnica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra MUP-a TK, potvrđena je 10. jula 2020. godine. Ročište za izjašnjenje o krivnji održano je 4. augustu 2020.godine, a 21. januara 2021. godine započelo je suđenje u ovom predmetu, saopćeno je iz KT-a.

1 komentar

  1. Ima li koji ministar policije da ije uzimao “darove”?
    Ia li koji ministar opće da nije mamriso lovu odijela,laptope itd

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here