Bivši ministar policije, Sulejman Brkić, osuđen na dvije godine zatvora

Općinski sud u Tuzli okončao je krivični predmet visoke korupcije i danas objavio prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova TK.

Brkić je proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, u sticaju sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Sud je Sulejmana Brkića za počinjeno krivično djelo osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Izrečena mu je i sigurnosna mjera – zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Podsjećamo, optužnica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra MUP-a TK, potvrđena je 10. jula 2020. godine. Ročište za izjašnjenje o krivnji održano je 4. augustu 2020.godine, a 21. januara 2021. godine započelo je suđenje u ovom predmetu, saopćeno je iz KT-a.

Podijeli

One comment

  1. Ima li koji ministar policije da ije uzimao “darove”?
    Ia li koji ministar opće da nije mamriso lovu odijela,laptope itd

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *