Bivši direktor ‘Konjuha’ Eldin Brčaninović osuđen pravomoćno na pet godina zatvora

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme “Konjuh” d.d. Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, čime je presuda postala pravosnažna.

Također, Brčaninoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenoj firmi  „Konjuh“ dd u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Brčaninovića je optužnica Tužilaštva TK teretila da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i “Konjuha” i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

U dvije radnje, koje se Brčaninoviću optužnicom stavljaju na teret, navodi se da je firmi BH Pelete d.o.o Živinice,  u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je Konjuh imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM

U prvoj tački optužnice se navodi da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku.

U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist u iznosu od 105.000 KM  tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni.

Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi „Konjuh“  u stečaju, saopćeno je iz Tužilaštva TK. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *