Bivše diplomate i nekadašnji zaposlenici OHR-a pisali Bundestagu, traži se smjena Schmidta

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je pismo Komitetu za vanjske poslove Bundestaga u kojem traže opoziv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Prema pisanju Der Spiegela, zvaničnici u pismu optužuju Schmidta da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH, ali i imidžu Njemačke, prenosi Klix.ba.

“Od njegovog imenovanja 2021. godine, Schmidtove aktivnosti promovirale su nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju države. On je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjene izbornog zakona u BiH”, naglašava se.

Također, navodi se da je tokom obraćanja Odboru Britanskog parlamenta dao lažne informacije o nalogu koji je dobio iz Hrvatske.

“Autori, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji visokog predstavnika pozivaju da se učini sve što je potrebno za njegovu smjenu”, objašnjava se u pismu.

Povodom pisma koje je upućeno komitetu Bundestaga, političar SPD-a i predsjednik komiteta Michael Roth izjavio je kako će razgovarati s kolegama o ovom pitanju.

“Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem i Christiana Schmidta da razgovara s odgovornim kolegama u Komitetu za vanjske poslove o optužbama”, poručio je. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *