Bivša primadona sarajevske opere Margit Tomik-Levy: Gospodine Puljiću, Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vernicima

0
731

Povodom najavljene mise za Bleiburg, putem Facebooka, otvorenim pismom se oglsasila i penzionisana primadona opere sarajevskog Narodnog pozorišta Margit Tomik-Levy. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

– OTVORENO PISMO g. PULJIĆU
Poštovani g. Puljić obraćam vam se kao razočarani katolik kojeg ste svojim postupcima “oterali” iz Crkve. Ne mogu biti vernik koji ide u crkvu gde bi najuzoritiji među vernicima trebao širiti reči ljubavi i povezivati ljude, a vi to ne radite. Vi ste političar koji Crkvu koristi za najpodlije planove svoje stranke sa ciljem opasnog meteža u BiH. Stranka ne manipuliše Crkvom i vama. Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vernicima. Vi niste čovek mira, vi ne želite mir u Sarajevu. Pakleni je plan zagrebačke vlasti, crkvene i državne da održi misu zločincima u Sarajevu. Pitam se šta vi dobijate za to.
Mogla bih razumeti da vi služite misu za žrtve rata ali vi opet manipulišete. Ne služite misu žrtvama II svetskog rata nego svim Blajburškim žrtvama. Jeste li ikada pomislili da održite misu za nevine žrtve ustaškog režima u Sarajevu? Oni su nevini, ovi vaši iz Blajburga nisu. Većini su ruke bile krvave do lakata a ostali su bežali sa njima. A, pogledajte šta su vaši neprežaljeni ljubimci uradili u Sarajevu: spisak ubijenih – Jevreji 8.776 (81,34%), Srbi 1.029 (9,54%), Hrvati 473 (4,38%), Muslimani/Bošnjaci 410 (3,80%), ostali i nepoznati 101 (0,94%). Zamislite, ubijani bez suda i krivice. Pitam se je li vas imalo stid. Ovi ubijeni su po vama nevažni. Vi patite za “nevinim domoljubima”.
Ja vam nisam nepoznata. Puno sam imala koncerata u vašoj crkvi, prilazili ste i čestitali, dolazili ste u pozorište na moje predstave. Vama je verovatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti Kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH. Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Nameravate to uraditi u nedelju služeći misu zverima koji su mu ubili baku, dedu i tetku – stoji u objavi Margit Tomik-Levy.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here