Bisera Turković odobrila dopremanje ruske pomoći u Banju Luku

Ruska Federacija danas šalje avion sa još neodređenim količinama medicinske opreme u cilju pomoći zajednicama u BiH u borbi protiv koronavirusa, saznaju bh. mediji. Tako će se u BiH, vjerovatno po prvi put, naći ruski vojni avioni tipa Ilyushin Il-76.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa informacijom da Ruska Federacija šalje medicinsku pomoć našoj zemlji uz molbu da se dozvoli slijetanje ruskog vojnog aviona na banjalučki aerodrom.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čijem se čelu nalazi Bisera Turković, je to odobrilo i avion će sutra dopremiti medicinsku opremu, rekao za Klix.ba savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman. Kako saznajemo, pomoć će biti dopremljena teretnim vojnim avionom tipa Ilyushin Il-76.

Podsjetimo, najveću pomoć BiH u doba pandemije je odobrila EU u iznosu od preko 80 miliona eura. Prve su u pomoć pritekle Sjedinjene Američke Države, a potom i Turska. Međutim, u navedenim slučajevima radilo se o državama članicama NATO pakta.

S obzirom da je EU već nekoliko puta upozorila da pojedine države, poput Rusije i Kine, krizu nastalu pandemijom koronavirusa koriste za širenje svog geopolitičkog utjecaja i antievropskih stavova na Zapadnom Blakanu, postavlja se pitanje, je li bilo drugačijih načina dopreme ove pomoći, mimo ruskih vojnih aviona ili se time želi nešto više demonstrirati?

Podijeli

One comment

  1. Ko god je gledao dolazak te pomoci i slušao G-dina Dodika mogao je cuti da je to pomoc za Republiku Srpsku a da ce on pozvati neke ljude ,kako rece,da isto pomognu i Federaciji.MINISTRICA i sinoc na TV dezinformiše ili krivo informiše gradjanstvo kao ona je dogovorila i odobrila slijetanje jer je kao pomoc za BiH. Za koga i u koju svrhu je ovakva ministricina PREDSTAVA.?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *