Bilt: Bosna pripada Bosancima

1
269

Treba smanjiti ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ali njegovu ulogu prebaciti na specijalnog predstavnika Evropske Unije, kazao je prvi visoki predstavnik u BiH Karl Bilt za BHRT.

Karl Bilt bio je prvi visoki predstavnik u BiH u periodu 1995-1997. Nije imao priliku da koristi Bonska ovlaštenja koja su uvedena 1997. ali je znao često da kritikuje domaće vlasti.

On je gostujući u emisiji BHT Uživo kazao kako BiH treba u jednom trenutku krenuti dalje, te pokazati da je stabilna i nezavisna.

-Vrijeme iskorištavanja bonskih ovlasti je prošao. Ovo više nije protektorat međunarodne zajednice i treba krenuti dalje, kazao je Bilt govoreći o aktualenom visokom predstavniku Valentinu Incku.

Međutim odluku o ukidanju OHR-a i visokog predstavnika međunarodne zajednice treba donijeti PIC ( Vijeće za provođenje mira), istakao je on.

Karl Bilt je diplomata, bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač EU u pregovorima o okončanju rata u BiH.

O onome što se desilo 24 godine nakon njegovog perioda i uloge u BiH kaže kako je bilo napretka ali ne dovoljno.

-Bilo je dosta napretka, manje nego što sam ja to želio, ali ima napretka. Dosta je stvari koje smo uradili na početku. Centralna banka, valuta, pravosuđe , koje za sada bas nije na onom nivou koji smo htjeli. Dvano je trebao da se završio autoput, a nije.

Na putu naše zemlje prema Evropskoj Uniji i dalje je najvažnije 14 prioriteta koji su postavljeni pred nas.

-Moraju biti vodeći princip za BiH i pristupanju EU. I tu želimo vidjeti napredak BIH. Dosta toga se desilo, izbori i Kovid, ali treba reći da je malo napretka. Ovo je ključ da zemlja krene naprijed.

Bilt se dodirnuo i Dejtona i Ustava BiH. Kazao je kako je Dejton osnov za mir i Ustav, ali to nije vrh.

-Do lidera je da pokrenu promjene. Institucije se moraju prilagoditi. Dejtonski sporazum nije potpuno iskorišten, Nisu iskorištene sve mogućnosti.(bhrt,tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here