Bill i Melinda Gates odlučili okončati brak

0
34

U ponedjeljak poslijepodne Bill Gates (65) i njegova supruga Melinda Gates (56) objavili su u zajedničkoj izjavi da se razvode nakon 27 godina braka.

Bill i Melinda upoznali su se još 1987. godine na jednom sajmu u New Yorku. Kada je Bill Melindu prvi put pozvao na sastanak, pitao je je da li bi “mogli izaći za tačno dvije sedmice”. Melinda mu je na to odgovorila da “nema pojma što će raditi za dvije sedmice”, nakon čega je Bill odvratio da “ona nije dovoljno spontana za njega”.

Kako piše Business Insider, Bill je Melindu pozvao već idućeg dana.

Ubrzo nakon toga Melinda je počela raditi kao projekt menadžer u Microsoftu, tehnološkom divu koji je Bill osnovao, a ranih 90-ih imenovana je šeficom jednog odjela u kompaniji.

Par se vjenčao 1994 .godine u maloj i intimnoj ceremoniji na Havajima, a Melinda je dvije godine kasnije napustila Microsoft kako bi se posvetila porodici.

Tokom braka par je dobio troje djece – Jennifer (25), Roryja (21) i Phoebe (18). Usprkos enormnom bogatstvu njihovih roditelja, svatko od njih naslijedit će “tek” po 10 miliona dolara, otkrio je svojevremeno Bill Gates.

U jednom od mnogih javnih nastupa Melinda je otkrila da njen brak s Billom “funkcionira tako dobro” zato što su ravnopravno podijelili obaveze u kući. Nije se libila pričati i o izazovima kroz koje je njihov brak prolazio pa je tako više puta govorila o tome kako se nakon rođenja prve kćeri osjećala usamljeno jer je Bill često znao zaglaviti na poslu.

“Veliko bogatstvo može vas lako zbuniti. Ja sam ostala prizemljena tako da sam živjela porodični život kakav sam uvijek željela”, ispričala je Melinda.

Status vjerovatno najmoćnijeg i najuticajnijeg bračnog para na svijetu počeli su graditi 2000. godine kada su osnovali fondaciju Bill & Melinda Gates. U nešto više od 20 godina to je postala najveća privatna fondacija na svijetu koja danas raspolaže s gotovo 50 milijardi dolara. Pretpostavlja se da je do 2018. samo bračni par Gates kroz nju donirao više od 36 milijardi dolara, a fondacija se uglavnom skoncentrisanana pitanja globalnog zdravlja, obrazovanja i društvenog razvoja. Tako je, na primjer, fondacija lani donirala 250 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa.

Zbog svog društvenog rada i filantropije i Bill i Melinda često su se nalazili na listama najmoćnijih muškaraca, odnosno žena na svijetu.

“Ovo je tužan dan za porodicu, ali i pravi potres u svijetu filantropije”, napisao je kratko na Twitteru čuveni scenarist Andrew Sorkin izražavajući time šok koji je u svijetu fondacija i nevladnih organizacija izazvala ova vijest.

Znatno više od fondacije zadnjih godina rastao je Microsoft. U vrijeme kada se par upoznao, ta je kompanija imala vrijednost od oko 35 milijardi dolara, dok danas vrijedi oko 1,9 biliona dolara.

Nadalje, Forbes procjenjuje da je Bill, koji je zadržao samo oko 1 posto dionica Microsofta, “težak” 124 milijarde dolara, čime je četvrt najbogatiji čovjek na svijetu. Zato su su gotovo svi relevantni svjetski mediji složni da će razvod Gatesovih biti jedan od najsloženijih i najskupljih u istoriji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here