Biljka koja izaziva sljepilo i opekotine i u našim dvorištima

Svinjski korov inače često raste uz živu ogradu i djeluje kao običan cvijet, što ga čini još opasnijim. Izaziva sljepilo i opekotine

0
193

Četvorogodišnja djevojčica iz Velike Britanije završila je u bolnici jer je zadobila opekotine drugog stepena, nakon što se igrala i dodirnula “najopasniju biljku u zemlji”.

Biljka koja liči na pitomi bijeli cvijet zapravo je svinjski korov i izaziva alergije. Poslije nemilog događaja njen vaspitač je pozvao roditelje da provjere da li u svom dvorištu imaju ovu opasnu biljku.

Djevojčica je hitno prebačena u bolnicu, a osnovna škola u okviru koje se nalazi vrtić koji djevojčica pohađa, poslala je upozorenje ostalim roditeljima, prenosi The Sun.

Svinjski korov inače često raste uz živu ogradu i djeluje kao običan cvijet, što ga čini još opasnijim.

Molim vas da obratite pažnju na ovu biljku u svojim dvorištima i kada ste bilo gdje napolju sa djecom “, napisala je škola u saopštenju i roditelje posavjetovala da bi bilo dobro da svojoj djeci uživo i pokažu biljku koje treba da se klone.

Osvježava u ljetnim mjesecima

Toksini u soku biljke se vezuju za DNK kroz ćelije kože izazivajući plikove i opekotine.

Ukoliko sumnjate da ste dotakli svinjski korov, preporuka je da zahvaćeno područje operete blagim sapunom i hladnom vodom i da se ne izlažete suncu, a potom se obratite ljekaru.

Posebno je naglašeno da se izbjegava kontakt sa očima, jer svinjski korov može da izazove i sljepilo.

Možete je prepoznati po izgledu, jer njena visina može dostići čak tri metra. Ova biljka izaziva dermatitis, a koža poslije kontakta sa njom izgleda kao da ste se opekli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here