Bijeli čupavci: Recept za malo drugačiju i još finiju verziju omiljenog kolača

Spoj kokosa, čokolade i mekanog biskvita ono je što čupavce čini neodoljivima. Mnogi misle kako ne postoji način da se to sočno biskvitno savršenstvo poboljša, ali možda bi trebali probati bijele čupavce pa tek onda donijeti konačan sud o tome.

Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jest u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu. Kombinacija kokosa i bijele čokolade također je sjajan spoj i zato dajte priliku bijelim čupavcima, koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

– 6 jaja
– 6 velikih kašika brašna
– 4 velike kašike šećera
– 1,5 dl ulja
– pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU:

– 30 dag bijele čokolade
– 4 dl mlijeka
– 4 dl slatkog vrhnja
– kokos

PRIPREMA:

1. Pažljivo odvojite žumance od bjelanca. Mikserom povežite žumance i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetložuta i kristali šećera se slabo primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

2. Izmiksajte bjelance u čvrst snijeg. Naizmjenično u žumance dodajte malo brašna i šlaga pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i šlag.

3. Upalite peć na 180 stepeni. Veliki pravougaoni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

4. Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

5. Glazura i biskvit moraju se ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *