BiH zvanično preuzela predsjedavanje CEFTA-om

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i tom prilikom istakao da saradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist.

Košarac je rekao da je za prvu zvaničnu inostranu posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Savjeta ministara da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Navedeno je da je fokus današnjeg sastanka bio na sprovođenju CEFTA sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sagovornici su konstatovali da u sprovođenju CEFTA sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi sa nepoštovanjem standarda CEFTA-e.

Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola sedam o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova.

Košarac je rekao da će zaključivanje pomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanje “mini Šengena”, a Danijelson je ocijenio da je ta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uslovom da dobije podršku svih zemalja zapadnog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Košarac je informisao Danijelsona o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno pitanje između BiH i Hrvatske.

On je naglasio da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je pomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugerišu nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu uticaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi sa izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Danijelson je najavio da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *