BiH za sutra najavljuje dodatno otvaranje granica

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu naći će se tačka dnevnog reda u vezi s otvaranjem granica za strane državljane iz Turske, SAD-a, Rusije i Kine, kojima je mjesecima zabranjen ulazak zbog pandemije koronavirus.

Na taj način biće ispoštovan zaključak Predsjedništva BiH o otvaranju granica za građane ovih zemalja, koji je zatražen na posljednjoj sjednici krajem prošle sedmice.

Ovu informaciju potvrdio je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, koji je i uputio ovaj zahtjev. On je, kako je rekao, poslao dopunu dnevnog reda s ovom tačkom, uz sav propratni materijal. Indikativno je da je tek 31. avgusta odlučeno da se pošalje ovaj prijedlog iako je turistička sezona već skoro gotova.

Cikotić je rekao da je poslao ovaj prijedlog nakon urgencije koju je dobio od Predsjedništva BiH.

– Moj je zahtjev da se granica otvori i mi smo već dali pozitivno mišljenje o tome. Ali, o tome se mora oglasiti i Vijeće ministara, rekao je Cikotić.

Jedan od prijedloga je da se otvori granica za sve strane državljane kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, ali uz negativan test ne stariji od 48 sati.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da će odluka zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH zbog pandemije, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara. O svemu bi se danas trebali oglasiti i članovi Odbora za unutrašnju politiku pri Vijeću, koji će zauzeti svoj stav.

Za sada u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa, prenosi BN TV.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *