BiH podigla rampu za strane državljane

0
184

Od jutros u šest časova strani državljani mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu pod uslovom da imaju negativan test na virus korona ne stariji od 48 časova.

Ova odluka Savjeta ministara donesena je u četvrtak nakon konsultacija sa entitetskim vlastima, odnosno nakon što je Štab za vanredne situacije RS donio zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana, dok FBiH odavno nema ništa protiv.

Ranije je Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopštilo da bi otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH bilo od pomoći turističkoj sezoni. Dakle, Bosna i Hercegovina će ponovo postati u potpunosti otvorena zemlja, bar kada je riječ o osobama koje imaju dokaz da ne boluju od zarazne bolesti kovid-19.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH prvenstveno je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine.

Do sada su u BiH mogli ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja i to uz negativan PCR test. U BiH mogu i državljani Srbije i Crne Gore bez testa. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here