Mural Kobija Bryanta najveći u Evropi i među najvećim u svijetu proslavio Gradišku

Mural na kojem je Kobe Bryant, košarkaš koji je nastradao u helikopterskoj nesreći, na zidu fiskulutrne sale Osnovne škole “Danilo Borković” u Gradišci, svojim dimenzijama proslavio je ovaj grad u Bosni i Hercegovini.

Među mnoštvom murala posvećenih američkom košarkašu, sa šest metara visine i 12 širine ovaj u Gradišci koji je oslikao ulični umjetnik Deni Božić, prema njegovim riječima smatra se najvećim u Evropi i među najvećim u svijetu.

“Vrlo je moguće da je po površini u svijetu na sedmom, osmom mjestu”, kaže Božić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Očekivao je da će vijest o ovom muralu odjeknuti, ali ne u mjeri u kojoj se to desilo.

“Pretpostavljao sam da će obići svijet, ali da će se baš tolika prašina dići – nisam”, kaže Božić.

Ovaj muralista do sada je oslikao više stotina murala u gradovima Bosne i Hercegovine, a najviše u Doboju u kojem živi.

“Ovaj mural bio je najizazovniji za mene, zbog kvadrature i s obzirom da sam radio sa ljestava i sa jednom četkom”, kazao je Božić.

Mural u Gradišci Božiću je donio i nove angažmane, a u narednim danima oslikavaće još jedan mural u Gradišci koji bi trebalo da završi početkom sljedećeg mjeseca.

“Mi smo se okupili kao neformalna grupa građana udruženje ‘Košarkaši Gradiška’. Na ideju smo došli na terminima koje smo igrali u jednoj sali”, prisjetio se Dejan Gajić, jedan od učesnika i organizatora oslikavanja murala.

Ekipi Anadolu Agency (AA) “Košarkaši Gradiška” ispričali su da su kada su čuli za pogibiju Bryanta, njih šetorica odlučili su da mu na neki način odaju poštu. Organizovali su akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga u koju se uključilo oko 200 građana, a osim oslikavanja murala odlučili su i da renoviraju fudbalski i košarkaški teren u dvorištu osnovne škole.

Ovi sportski tereni su među najpopularnijim u Gradišci i na njima se okupljaju različite generacije, a Marko Karan, koji je takođe jedan od pokretača ideje za oslikavanje murala, na ovu lokaciju dolazi kada god mu to poslovne obaveze dozljavaju. Kaže da iako je dosta stanovništva otišlo u inostranstvo, oni koji su ostali i koji vole košarku dolaze redovno.

Na pitanje da li je neko sa ovih terena napravio veći uspjeh u košarci Karan je rekao: “Bilo je iz naše generacije momaka koji su išli i u Ameriku na koledž, ali Ratko Varda je ime koje se baš ističe”.

Ovaj nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i NBA igrač takođe ima svoj mural u ovoj osnovnoj školi, ali nažalost njegov se nije dugo zadržao.

“Sama akcija i dokazivanje da mi kao ljudi imamo snagu koju možemo ispoljiti bar izradom murala na primjer, ali možemo raditi i druge građanske akcije koje donose dobrobit zajednici, meni je to najljepši gest koji smo uradili, unaprijedili smo zajednicu, čulo se za Gradišku širom svijeta”, kazao je Karan.

Dušan Ristić izrazio je zahvalnost svima koji su im pomogli u realizaciji ove ideje, kao i školskom odboru i direktoru škole.

Na pitanje da li je zaista u pitanju najveći mural u Evropi posvećen Bryantu Ristić je odgovorio: “Nezvanično jeste, 12 puta šest su dimenzije, metara. Izašli smo na svim evropskim i svjetskim, vodećim portalima i medijima koji se bave sportskim pitanjima, i kako su oni potvrdili nezvanično tako i mi prenosimo tu informaciju da je jedan od najvećih. To se može provjeriti na sajtu kobimurals.com jedan od osam murala u evropi smo upravo mi ovdje iz Gradiške i ta je vijest svakako višestruko pozitivna za našgrad i državu jer čulo se za ovaj mali gradić svugdje u svijetu s jednom pozitivnom sportskom pričom. Mislim da sport treba sve nas da ujedinjuje a ne da se dijelimo po nekim drugim pitanjima”.

Kada su došli na ideju za mural nisu išli sa namjerom da ruše rekorde veličine, ali nakon što su se konsultovali sa Denijem Božićem zaključili su da je najbolje da mural prekriva cijeli zid koji je bio slobodan za oslikavanje.

Na pitanje jesu li Gradiščani ponosni na njih, Ristić kaže da jesu, naročito oni koji vole košarku i generalno sport.

“Mislim da je prije murala bilo dosta manje basketaša, a sad je to u žiži, u javnosti. Ta priča, je glavna priča i sve više mladih dolazi ovdje svakodnevno da se bavi da li fudbalom, rukometom čak su i neki drugi sportski klubovi počeli da treniraju ovdje koji ranije to nisu radili”, rekao je Ristić.

Igor Damjanović rekao je da iako su počeli u februaru kada su i prikupili sredstva, zbog epidemije koronavirusa mural je završen tek u ovom mjesecu.

“Iskreno da sam znao da će izazvati takvu buru, ne bih ni počinjao. Na početku smo imali dosta loših komentara i da sam znao da će tako biti ne bih ni počinjao, ali ipak na kraju se sve odlično završilo”, kazao je Damjanović.

Smatra da ovaj mural već ima veliki uticaj na djecu koja igraju košarku na ovim terenima, ali se i nada da će oživjeti košarka u Gradišci i zbog murala i zbog završetka sportske dvorane u ovom gradu.

“Sada su u planu još oslikavanja četiri murala s druge strane škole”, kazao je Damjanović.

Pripremljeno je oslikavanje četiri murala sportista sa ovih područja, a pored toga ovi mladići imaju i druge planove kao što je mural posvećen Novaku Đokoviću.

Vukašin Zdjelar kaže da “uglavnom svi koji su počinjali košarku da igraju u Gradišci počeli su baš na ovom terenu” pa da je zbog toga ovo idealna lokacija za počast Bryantu.

“Moja prva košarkaška pravila koja sam učio na ovom terenu bila su uz Kobi Bryanta. On u to vrijeme kada sam ja počinjao košarku, to je bila 2003 godina, on je bio jedan od najboljih košarkaša u tom trenutku, na svijetu. Mlad, prespektivan, osvajao je NBA ligu i jednostavno on je bio idol”, kazao je Zdjelar.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *