BiH: Fondacija VII i Memorijalni centar Srebrenica predstavili izložbu fotografija

0
446

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija VII predstavili su danas izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995. godine. Izložba koju je priredio poznati bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta i Roda Nordlanda, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što imamo partnera i prijatelja u timu ljudi koji stoji iza Fondacije VII. Osnovana prije gotovo 20 godina od strane gospodina Haviva i gospodina Knighta, Fondacija stalnim svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Na otvaranju 8. jula izložbu će moći pogledati delegacije, a kasnije će ona biti otvorena i slobodna za sve zainteresirane“, istakao je Azir Osmanović, jedan od kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica.

“Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi“, kazao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here