BiH dobila novu astronomsku opservatoriju

Nova astronomska opservatorija smještena u centru Visokog (na terasi novog shopping centra i hotela “Vema”) će stupiti u pogon u subot

bih dobila novu astronomsku opservartoriju smjestena u visokom
Nova astronomska opservatorija smještena u centru Visokog (Foto: adorion.ba)

Nakon mnogo ulaganja i nekoliko godina rada i priprema, prva (poslijeratna) astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini dočekala je i svoje zvanično otvorenje. Nova astronomska opservatorija smještena u centru Visokog (na terasi novog shopping centra i hotela “Vema”) će stupiti u pogon u subotu, 18. novembra 2023. godine. Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konsultantski tim eksperata iz AD Orion, prenosi N1.

Zgrada nekadašnje robne kuće Vema uskoro postaje dom impozantnog objekta u kojem se nalaze hotel, spa centar, teretana, brojne trgovine, alpinistička umjetna stijena i kao specijalna atrakcija – nova astronomska opservatorija. Investitor (Osman Suša) je još od početka izgradnje objekta imao ideju da se na terasi objekta postavi kupola sa teleskopom. Kupola je montirana još prije pet godina, a u međuvremenu su trajali unutrašnji i vanjski radovi na objektu. Njen prečnik je 5,5 metara što dozvoljava istovremeni boravak više osoba u prostoru ispod kupole. Konsultanti i konsultantice iz AD Orion su sa gospodinom Sušom bili u kontaktu posljednjih nekoliko godina, da bi u decembru 2022. godine, zvanično potpisali memorandum o saradnji kao i uspostavi astronomske opservatorije – koja nosi naziv “Astronomska opservatorija VEMA Visoko”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *