BiH dobila hitni kredit MMF-a, političari se ne mogu dogovoriti o raspodjeli

Veći dio kredita koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Bosni i Hercegovini za hitno otklanjanje posljedica pandemije covida-19 i dalje je neiskorišten jer se političari ne mogu dogovoriti kako ta sredstva raspodijeliti, potvrdio je u ponedjeljak predstavnik te međunarodne institucije u BiH.

“Kada smo doznačili novce u aprilu razumjeli smo da su oni hitno potrebni i da će se odmah uporabiti a nakon toga smo imali dugo razdoblje kada su novci ležali u Središnjoj banci sve dok konačno nisu bili raspodijeljeni entitetima”, kazao je Andrew Jewell.

Sada novci u Federaciji BiH ‘sjede’ na računu te i dalje nisu isporučeni. “Zaista smo razočarani”, dodao je.

BiH komplicirana zemlja

Jewell kaže da to šalje vrlo lošu sliku o BiH kao državi koja traži hitnu pomoć, a potom je mjesecima ne koristi pri čemu najviše trpe oni koji su krizom najviše pogođeni.

“Razumijemo da je BiH komplicirana zemlja, ali isto tako razumijemo da su potrebe građana velike”, istaknuo je Jewell.

Upravni odbor MMF-a je tokom proljeća prihvatio zahtjev BiH da joj se pomogne u suočavanju sa zdravstvenim i gospodarskim posljedicama krize odobrivši joj povoljni kredit od 330 milijuna eura.

Korisnici kredita su dva entiteta i distrikt Brčko s tim da Federacija BiH polovicu od 61,5 posto ukupnog iznosa koji joj pripada distribuira na deset županija temeljem broja stanovnika koji u njima žive.

MMF iznos uplatio u aprilu

MMF je cjelokupni iznos uplatio u travnju na račun Središnje banke BiH no nakon toga trebala su gotovo dva mjeseca da Vijeće ministara donese odluku o aktiviranju tih sredstava jer se HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) nisu mogle dogovoriti kako će u konačnici biti definiran pravni status kantona kao korisnika kredita.

U pozadini je stajao stari hrvatsko-bošnjački prijepor o tome gdje su stvarne poluge vlasti u BiH i tko ima stvarnu moć, pri čemu HDZ BiH inzistira na važnosti uloge županija dok SDA promovira koncept centralističke vlasti.

Teže posljedice po bh. BDP nego očekivane

Nakon intervencija veleposlanstva SAD i Delegacije EU u BiH početkom lipnja kredit je ipak aktiviran odlukom koju je Vijeće ministara tada donijelo i činilo se da je problem riješen no Jewell sada otkriva kako je to samo djelomice slučaj jer je Republika Srpska svojih 37,5 posto iznosa iz tog kredita preuzela i počela koristiti a u Federaciji je sve i dalje blokirano.

MMF je ranije procijenio kako će godišnji pad BDP-a u BiH zbog koronakrize biti oko pet posto, no Jewell smatra da su to bile preoptimistične prognoze i da se mogu očekivati teže posljedice.

To će biti važan element u predstojećim pregovorima BiH s MMF-om o novom stand-by aranžmanu koji se očekuju potkraj godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *