BiH bi neočekivano mogla dobiti pola miliona vakcina protiv koronavirusa

0
384

Naša zemlja bi možda uskoro mogla da dobije do sada najveći kontigent vakcina protiv koronavirusa, čak pola miliona doza. Iznenadni donator mogao bi da bude Grad Zagreb. Ovu vijest saopćio je šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

Kaže da se radi o Pfizer/BioNTech vakcinama.

– Pokojni gradonačelnik me molio da preko svojih veza nabavim određenu količinu. Određena količina je nabavljena. Međutim, u Hrvatskoj niko ne pokazuje interes. Grad Zagreb to ne može uvesti, samo država. Kontaktirao sam Ministarstvo, niko nije pokazao interes. To će cjepivo završiti negdje drugo. Da je gradonačelnik živ, sigurno bi već cijepio na Trgu bana Jelačića. Nitko nije zainteresiran za tih 500.000 doza, kazao je Kalinić.

Ako već Hrvatska ne pokazuje interes, neke druge zemlje vjerovatno hoće, dodao je Kalinić.

-Ako već ne možemo riješiti te vakcine za Hrvate iz Hrvatske, možemo možda za Hrvate koji žive izvan Hrvatske, recimo Hrvate koji žive u BiH, ali ne samo za Hrvate, već i ostale građane BiH. Oni su mi pali na pamet jer BiH nije članica EU, istakao je u razgovoru za televiziju N1 u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje odakle mu vakcine, u ironičnom tonu je napomenuo kako su iz SAD-a, a ne iz Hrvatske, jer, kako je kazao, Hrvatska nije sposobna da sama pravi vakcine.

– To mi je učinila jedna meni prijateljska država i vodstvo te države mi je izašlo ususret, iako su u ugovoru imali klauzulu da to ne mogu prodavati trećim zemljama, ali našli su to direktno. Učinili su uslugu i bit će tragedija ako te vakcine ode u neku treću zemlju, a najvjerovatnije će otići, napominje Kalinić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here