Bidenova administracija predstavila novu strategiju

Moguće je, ali ne i potvrđeno, da bi se bh. zvaničnici, kao i pojedini zvaničnici Rusije i Kine, mogli naći na novoj listi američkih sankcija u toku ove sedmice

0
339

Dokument koji je danas objavila administracija predsjednika SAD-a, Joe Bidena, pruža uvid u strategiju i novi plan za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

Također, novi plan uključuje i sankcije kao potencijalno sredstvo protiv nelegalnih aktivnosti.

Prema novom planu Bidenove administracije, borba protiv korupcije na globalnom nivou uključivat će i uvođenje sankcija, koje će biti nametnute političkim zvaničnicima drugih zemalja, a koji su optuženi za korupciju i kršenje ljudskih prava.

– Prilagođavat ćemo se, sarađivati i učiti kako bismo maksimalno iskoristili potencijal za diplomatska sredstva, uključujući i stranu pomoć kao i ciljane sankcije, kako bismo zaustavili korupciju. Istovremeno, proširit ćemo naše napore kako bismo osigurali da strani angažman ne doprinosi daljem razvijanju korupcije, navodi se u strategiji Bidenove administracije.

U dokumentu je dalje navedeno kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti koristiti alate dizajnirane za suzbijanje korupcije, koji se ogledaju u ekonomskim sankcijama i viznim ograničenjima.

– Međunarodna saradnja i koordinacija mogu spriječiti pristup korumpiranih aktera ključnim zemljama sa sofisticiranim finansijskim sistemima kao i globalnim unosnim tržištima, ističe se u dokumentu.

Sankcije koje je najavila Bidenova administracija dolaze u sedmici kada će se u SAD-u održati Samit za demokratiju (9. i 10. decembar), na kojem neće učestvovati Bosna i Hercegovina, piše Oslobođenje.

Također, među zvanicama na ovom Samitu neće se naći ni predstavnici Rusije i Kine, što prema mnogima predstavlja jasan znak o tome šta Bidenova administracija misli o zvaničnicima naše države, te Rusije i Kine.

Moguće je, ali ne i potvrđeno, da bi se bh. zvaničnici, kao i pojedini zvaničnici Rusije i Kine, mogli naći na novoj listi američkih sankcija u toku ove sedmice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here