Bidenov “master plan” za Balkan

Jasno je da će fokus SAD-a u narednim mjesecima biti na Zapadnom Balkanu, ali nepoznanica je šta se možemo očekivati od toga ove godine. Pritisak, i ako da, kakav?

Velika očekivanja ima nekadašnji diplomata, bivši izaslanik EU za Kosovo i visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch.

Kako za “Blic” otkriva, nedavno bio je u Washingtonu i oči u oči se susreo, između ostalih, s diplomatom koji bi uskoro trebalo da “zaduži” Beograd.

-Proveo sam nedjelju dana u decembru u Washingtonu i New Yorku kako bih bolje razumio Bidenovu administraciju i njen novi pristup Zapadnom Balkanu, posebno Srbiji i Bosni i Hercegovini. Bilo je zanimljivo slušati vrhunske rukovodioce, akademike i stručnjake za region kako gledaju na nedavna događanja i kako ocjenjuju ponovni interes Washingtona. Među brojnim susretima najviše je na mene utisak ostavila privatna večera sa Chrisom Hillom, budućim američkim ambasadorom u Beogradu“, otkriva Petritsch.

Nije slučajno baš on izabran za tu misiju, nastavlja bivši visoki predstavnik u BiH.

-On je, naravno, jedan od najiskusnijih diplomata koje SAD ima. Dakle, pretpostavljam da ga je odabrao predsjednik Biden jer Washington želi da vidi napredak u rješavanju otvorenih pitanja, zaostalih nakon ratova 1990-ih“, ističe bivši diplomat.

Svi sa kojima se susreo, dodaje on, imali su istu poruku.

-Ne mogu da otkrijem detalje sastanaka, ali sama činjenica da su sada na Zapadnom Balkanu dodijeljena tri vrlo iskusna izaslanika – Hill, Escobar, Palmer – svjedoči o tome da Biden ima ozbiljne namjere. Na svim tim sastancima izražena je jasna predanost podršci EU u približavanju šest zemalja regiona Bruxellesu. Ono što mogu reći je da je Washington ozbiljno zabrinut zbog pojačanih političkih i ekonomskih aktivnosti Kine i Rusije u jugoistočnoj Evropi, napominje Petritsch.

Smatra i da je nedavna kriza između Ukrajine i Rusije samo ubrzala spremnost za snažniji rad u regionu, prenosi Hayat.

-To, međutim, ne znači veći politički pritisak. Moj je utisak da se Washington slaže s Bruxellesom da bi trebao biti veći ekonomski angažman u daljem promoviranju trgovine sa EU. I u Washingtonu i u New Yorku čuo sam pohvale i podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”. Međutim, postoji velika zabrinutost zbog slabljenja demokratskih struktura u cijelom regionu – kako unutar tako i van Evropske unije – ističe Petritsch.
-Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, tu očekujem snažnu podršku EU. No, realno je pretpostaviti da će se zbog aprilskih izbora u Srbiji pregovori nastaviti tek nakon izbora nove vlade. U međuvremenu će Washington raditi na implementaciji još uvijek otvorenih tačaka, a posebno Zajednice srpskih opština. Jasno je da će pritisak na obje strane biti neophodan da se prevlada trenutni ćorsokak“, smatra on, napominjući kako će 2022. biti godina rješavanja nerješenih sukoba.
-Uveren sam da će zahvaljujući novoj dinamici koja dolazi iz Washingtona, čelnici iz regiona postići značajan napredak u ekonomskim i političkim pitanjima. Uostalom, članstvo u EU ujedinjuje sve zemlje Zapadnog Balkana“, zaključuje Petritsch.

Neki od planova SAD-a procurili su u javnost. Kako je Blic objavio, navodno postoji master plan koji podrazumjeva fokus na BiH i Kosovo, i usmjeren je na promjenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmjenu Ustava BiH.

U okvoru toga, jedna od ideja je sankcije za Dodika, i smatraju da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija “mora biti riješena”.

Podijeli

2 0 komentara

  1. Brčko će postati glavni grad RBiH. Sve političke institucije sva diplomatska predstavništva bit će iseljena iz Sarajeva u Brcko.Sve Entitetske vlade i njihova ministarstva bit će stacionirani u Brčkom .Sva vrhovna zakonodavna i izvrsna vlast policijska i vojna i obavještajna ,državna i entitetska bit će izmješteni u Brcko. Brcko će imati status kakav ima Washington u u USA.Brcko će postati velegrad sa lukom i jedini ključ i rješenje za BiH sve će biti po ugledu na USA kako i jedino može i mora biti!!!

  2. Sarajevo ,Banjaluka i Mostar bit će samo turističke atrakcije .Centar snage i moći RBiH i entiteta bit će Brčko – glavni grad RBiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *