Bh olimpijci: Učinit ćemo sve da BiH predstavimo u najboljem svjetlu

Učinit ćemo sve da Bosnu i Hercegovinu predstavimo u najboljem mogućem svjetlu, poruka je bh. olimpijskog tima koji će braniti boje svoje zemlje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Bh. olimpijci danas su na put za Peking ispraćeni s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Bh. olimpijski tim čine Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje). Iz Sarajeva su danas za Peking otputovali svi osim Mirze Nikolajeva, koji je ranije stigao u glavni grad Kine. S bh. timom putuje i pet trenera.

Atmosfera u bh. olimpijskom timu je vrlo pozitivna pred polazak na ovo veliko takmičenje. Poručili su kako je njihov zadatak osvjetlati obraz domovine.

Skijaš Emir Lokmić kazao je novinarima kako već ima potrebne informacije u stazama u Pekingu te kazao kako odgovaraju bh. olimpijcima, s obzirom na terene i uslove u kojima su se pripremali.

“Pripreme su prošle odlično. Ono što želim je da pokažem svoje najbolje skijanje, mislim da će se sve ostalo posložiti bez problema”, rekao je Lokmić, dodajući kako je svakako cilj u prvoj vožnji biti među 30 najboljih skijaša, a potom pokazati svoje najbolje skijanje.

Elvedina Muzaferija, najbolja bh. skijašica, iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri i optimistična je pred polazak u Peking.

“Ovo je najbolja sezona u mojoj karijeri, gdje sam vozila sve utrke Svjetskog kupa. Radujem se nastupu na Olimpijskim igrama, nadamo se dobrim rezultatima. Pokušat ću obradovati sve Bosance i Hercegovce, sebe, svoje trenere i nadam se da ćete navijati za mene”, poručila je Muzaferija.

Prvi put na zimskim olimpijskim igrama zastavu će nositi ženski i muški predstavnici državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim, Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Muzaferija, koja će zastavu BiH nositi zajedno s Mirzom Nikolajevim, otkrila je kako se obradovala ovoj vijesti.

“Drago mi je da ovaj put neću biti sama, da će mi Mirza pomoći, jer zastava je bila teška prošli put”, kroz smijeh je kazala Muzaferija.

Esma Alić će također predstavljati BiH u skijanju. Kazala je kako postoji mala trema pred polazak, ali svakako pozitivna.

“Mogu reći da ću dati sve od sebe da predstavim BiH u najboljem mogućem svjetlu. Velika je čast učestvovati na ovakvom događaju i mislim da je to vrhunac svake sportske karijere. Mogu reći da sam ostvarila svoje snove i da ću tim putem i nastaviti”, kazala je Alić.

Trener bh. olimpijskog tima Ognjen Dragoljević podsjetio je kako su pripreme za osvajanje normi trajale oko dvije godine.

“Odlazimo u Peking spremni, u formi smo. Treba vremena da se naviknemo na teren i podlogu koja je drugačija od evropske, pošto smo pripreme radili po glečerima u Zapadnoj Evropi. Očekujemo dobre plasmane i rezultate, konkurencija je najbolja na svijetu, mi smo spremni da osvjetlamo obraz Bosne i Hercegovine”, poručio je Dragoljević.

Na aerodromu je bio i Kenan Magoda, čelnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji je poželio sreću i uspjeh bh. timu na Olimpijskim igrama.

Zimske olimpijske u Pekingu 2022. godine bit će održane od 4. do 20. februara.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *