Bh. brend ”Pepetuške“ osvajaju srca djece i odraslih širom svijeta

Izabrati prigodan poklon kako za djecu tako i odrasle koji će istovremeno biti unikatan i personaliziran, jedna je od “muka“ s kojima se većina ljudi suočava.

Kako izabrati pravi poklon koji će, onome kome bude darovan, otvoriti vrata mašte?

Sa sličnim pitanjem suočila se i umjetnica Maja Gerin, iz Sarajeva, koja prije tri godine nije ni zamišljala da će se baviti izradom personaliziranih krpenih lutki za sve uzraste.

Ideja, kako to inače bude slučaj, rodila se slučajno. Maja, koja je prije tri godine postala majka, željela je za kćerkicu napraviti lutku, a nije ni sanjala da će te igračke jednog dana donositi osmijeh na lice mnoge djece i odraslih širom svijeta.

Gerin s Arnelom Horman u malenoj radionici izrađuje “Pepetuške“.

“Nije bilo planirano. Imala sam svoj posao. Ali, postala sam majka i samim tim dobila neki novi vjetar u leđa. Poželjela sam za svoju djevojčicu neku posebnu lutkicu i mislila sam da ja mogu to da napravim i uz pomoć prijateljice napravili smo lutkicu“, prisjetila se Gerin.

 

Dodala je kako je ta lutkica trebala biti za uspomenu, ali kad je igračku pokazala najboljoj prijateljici, danas i poslovnoj partnerici koja je poželjela lutku za svoju kćerku.

“Tako su jedna po jedna lutke nastajale. Iz neke moje igrarije, nekih snova u kojima sam maštala da radim nešto za djecu, nastao je brend ‘Pepetuška”, pojasnila je Gerin.

U odabiru imena brenda, slučajnu, ali ključnu ulogu, imala je i Majina kćerka. Gerin se prisjetila kako su u početku razmišljali o imenu brenda i da je jedna od opcija bila “Pepa“, ali da je djevojčica izgovorila: ”Pepetuška“, što je bilo presudno.

”Priča je prvo nastala za djevojčice. (Lutke, op.a.) su trebale biti samo za djevojčice. Onda smo shvatili da smo zapostavili dječake. Pa smo počele praviti i za dječake. Onda je u jednom momentu nastao interes i za odrasle osobe“, rekla je Gerin.

Prisjetila se kako je izrada lutki za odrasle osobe bila istinski izazov jer se postavilo pitanje: Kako dočarati lutke koje imaju samo oči?

Uslijedio je i odabir frizura za lutke, a za njihovo oblikovanje zadužena je upravo Gerin.

”Djeca se isto obraduju, ali odrasli kad dobiju lutku, to je poklon za čitav život”, rekla je Gerin.

Odluka da lutke imaju samo oči, povezana je i s waldorfskim sistemom, ističe Gerin koja podsjeća kako naučnik Rudolf Steiner zagovara ideju da djeca trebaju maštati.

“Samim tim, kad lutke imaju samo oči, djeca mogu da namaštavaju da li je ta lutka tužna ili sretna. Ne nameće im se lažni osjećaj, sreća. To je ta jednostavnost. To je toliko jednostavna lutka, samo je garderoba čini drugačijom“, rekla je Gerin.

Diplomirana ekonomistica Horman, koja je i sama ranije radila za druge brendove, kazala je kako na početku nije ni zamišljala da će to biti put na koji će krenuti s prijateljicom.

”Izazovno je, ali predivno. Stvaramo jednu novu priču, originalno ne samo u našoj zemlji, nego i regiji. Priča je krenula od lutkica koje su šarolike, vesele, prepoznatljive. Krenula je priča za djecu, a onda su i odrasli prepoznali tu neku divnu priču“, rekla je Horman koja je dodala kako rade i na širenju projekata koji se nadovezuju na “Pepetuške“.

Nedavno je pokrenuta kolekcija haljinica, a u pripremi je i nova kolekcija odjeće.

Horman je pojasnila kako je narudžbe za lutke moguće obaviti putem društvenih mreža, a klijent šalje upit, fotografiju i izražava želje.

Potrebno je oko deset dana da lutka bude završena.

”Lutkice su otišle širom svijeta. S obzirom na društvene mreže, dostupnost je olakšavajuća stvar u našem poslu. Primamo narudžbe sa svih krajeva svijeta”, rekla je Horman.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *