BH Blok: Traži se rekonstrukcija Vijeća ministara

0
457

Traži se rekonstrukcija Vijeća ministara Povod je, kako je priopćeno, njegovo prisustvo na slavlju u sarajevskom restoranu Golf-Klub čime je prekršio mjere propisane za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Zastupnici BH bloka danas su u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijeli zahtjev za iniciranje glasovanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i to na način da se glasuje o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Zahtjev su potpisali i zastupnici Nezavisnog bloka, PDP-a i SDS-a.

Povod je, kako je priopćeno, njegovo prisustvo na slavlju u sarajevskom restoranu Golf-Klub čime je prekršio mjere propisane za suzbijanje pandemije koronavirusa.

”Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa te direktno doveo u opasnost zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Osim toga, građanima je poslao poruku da u Bosni i Hercegovini postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini.

Navedenim postupanjem imenovani je počinio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine – član 225: „Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”, navela je Naša stranka.

Podsjeća kako je pandemija je stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera prioritet, te da a članovi najviših državnih organa to svojim primjerom moraju pokazati.

”Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, prije svega nama, zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sustava. Ako većina odluči suprotno, ona poručuje isto što i ministar Košarac – da je iznad zakona te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji, moguće čak i nekažnjeno svjesno ugrožavanje zdravlja građana”, navedeno je u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here