Bez odluke o odgađanju ili nastavku prvenstva BiH za odbojkašice i odbojkaše

Upravni odbor Odbojkaškog saveza nije danas donio nikakvu odluku vezanu za prekid ili nastavak prventva u Premijer ligi BiH, saznaje Tuzla LIVE.

Kako nezvanično saznajemo, pet predstavnika OS FBiH u OS BiH glasalo je za prekid prvenstva i da se prvacima proglase trenutni lideri, Gacko u ženskoj, a Kakanj 78 u muškoj konkurenciji (zbog pandemije koronavirusa), dok su četiri predstavnika RS u OS bili za nastavak prvenstva, ali nisu ponudili rješenje kada i na koji način.

Da bi se mogla donijeti odluka, bilo je potrebno da dva predstavnika RS u UO OSBiH glasaju za prekid prvenstva, ili tri člana UO iz Federacije za nastavak prvenstva.

Podsjetimo, u Federaciji BiH je prvenstvo okončano tako što su proglašeni pobjednici u svim ligama, na temelju trenutnog poretka. U Superligi za odbojkaše prvak je Bosna iz Kalesije, u Superligi za žene pobjednici su Igman Ilidža (grupa Jug) i Bosna Kalesija (grupa Sjever), te u prvim federalnim A1 ligama ŽOK Lukavac (grupa A1) i Vogošća (grupa A2).

Ove ekipe po automatizmu ulaze u viši rang takmičenja, a u ligama gdje je predviđeno odigravanje kvalifikacija za popunu višeg ranga, naknadno će se odrediti mjesto i vrijeme odigravanje utakmica, najvjerovatnije tokom ljeta.

Na kraju, čudi stav predstavnika UO u OS BiH koji insistiraju na nastavku prvenstva, kada je i CEV (krovna evopska odbojkaška asocijacija) zabranio odigravanje bilo kakvih utakmica u međunanrodnoj konkurenciji do 15. juna, i kada je epidemija u cijeloj BiH u ekspanziji i skoro cijeli život je u velikoj mjeri blokiran.

Očekivati da će se moći nastaviti prvenstvo i odigrati još osam kola (Mini liga za plasman od 1. do 5. mjesta u obje konkurencije), apsurdno je. Već poslije 15. juna počinje nova sezona i pripreme za naredni šampionat.

Očito su u pitanju klupski interesi, jer sticajem okolnosti nijedna ekipa iz Brčkog (Bimal Jedinstvo i Mladost), koje brane naslove prvaka, trenutno nisu lideri prvenstava, a to u RS ne mogu prihvatiti, zanemarujući trenutnu epidemiološku situaciju u cijeloj BiH, u kojoj su sva sportska takmičenja prekinuta, a u mnogim su prvacima proglašene trenutno vodeće ekipe.

Recimo na kraju i da je u 36 evropskih država odbojkaško prvenstva okončano, uglavnom  proglašenjem trenutnih lidera prvacima, ali eto “pametne i usijane glave” u RS to svjesno zanemaruju, čak i kada se zna da su svi igrači u “kućnim teretanama”, a rad u klubovima je potpuno bustavljen. (mp, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *