Bevanda: Povećanje plaća u institucijama BiH je realno!

0
966

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao kako očekuje da će se ubrzati proces usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te da ukoliko bi to zavisilo samo od Ministarstva finansija i trezora BiH i njega osobno, budžet bi već bio usvojen.

Kazao je da je budžet dokument koji nije samo finansijske nego i političke prirode i „uvijek izazove određene potrese kada se usvaja, ne samo kod nas nego u svim državama“.

– U svakom slučaju, očekujem da ćemo ovaj proces ubrzati, jer smo na privremenom financiranju koje nas ograničava u smislu kapitalnih ulaganja – naveo je ministar Bevanda.

Na pitanje koliko je relano povećanje plata u institicijama BiH, kazao je da je to realno, što se tiče njegovog ministarstva i njegovog stava, ali “ponovo moram reći da to ne zavisi samo od mene”.

– Znači, mi smo na inicijativu više sindikata poslali prijedlog odluke o povećanju osnovice na platu za 4,5 posto i ta odluka je u Generalnom tajništvu Vijeća ministara, pripremljena je i čeka da se izjasnimo o njoj kada dođe na dnevni red. Što se mene tiče, to se već moglo desiti. Kao što je poznato mi smo sa sindikatima imali sporazum da se ne smanjuje plata naredne dvije godine, a to se odnosilo na period od 2012. godine i prošlo je, evo, osam godina od tada. Moramo imati u vidu i svoje obaveze i prava zaposlenih i njihovih predstavnika da se zalažu za njihov status – smatra Bevanda.

Već duže vrijeme aktuelna tema je raspodjela prihoda od PDV-a i neke najave o povećanju PDV-a ili uvođenju diferencirane stope. Upitan o tome, ministar Bevanda kaže da će biti direktan, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

– Kao neko ko je akter ovih dešavanja, ko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV-u i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopšte krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima – pojasnio je ministar Bevanda u razgovoru za Fenu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here