Betlehem: Proslava novogodišnjih i božićnih praznika počela paljenjem božićne jelke

Ceremoniji koja je održana ispred crkve Nativity, za koju se vjeruje da je u njoj rođen Isus, u Betlehemu na Zapadnoj obali prisustvovao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, kao i brojno sveštenstvo i političari, te kršćanski hodočasnici

0
78

U Betlehemu, na jugu okupirane Zapadne obale, upaljena je božićna jelka u sklopu proslave novogodišnjih i božićnim praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji, koja je održana ispred crkve Nativity, za koju se vjeruje da je u njoj rođen Isus, u Betlehemu na Zapadnoj obali prisustvovao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, kao i brojno sveštenstvo i političari, te kršćanski hodočasnici.

Govoreći na ceremoniji, na kojoj je broj hodočasnika izvan Palestine bio ograničen zbog omikron varijante koronavirusa Shtayyeh je rekao da su Palestinci prošli kroz tri mračne faze: “okupaciju, COVID-19 i političku podjelu”.

“Prošla i sadašnja politika izraelske vlade je da sistematski uništi dvodržavno rješenje. Naš program je okončanje okupacije i uspostavljanje nezavisne palestinske države”, rekao je Shtayyeh.

Navodeći da će vanredno stanje proglašeno u martu 2020. radi suzbijanja pandemije trajati dok opasnost ne prođe, Shtayyeh je pozvao građane da se vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mjera.

Gradonačelnik Betlehema Anton Salman je napomenuo da u gradu vlada ekonomska recesija zbog mjera koje su se najviše odrazile na turizam i posjete hodočasnika.

Salman je naglasio da će, bez obzira na to koliko velike žrtve budu potrebne, biti postignut pravedan i trajan mir i vraćena nezavisnost i sloboda Palestini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here