Beširović: Neka Čavalić u hladnu, mračnu zimsku nedjelju objasni kasirki što mora raditi

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) Mersiha Beširović u svojoj reakciji kaže da je Čavalić, koji se deklariše kao ekonomski ekspert i predavač, za ovih sedam mjeseci maksimalno iskoristio javni prostor za ličnu promociju na ovoj temi
Cavalic;Besirovic; usluzne djelatnosti, radna nedjelja
Beširović optužujen Čavalića da javni prostor koristi za samopromociju (Foto: VB, Ilustracija)

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) Mersiha Beširović komentarisala je navode zastupnika SBiH-a u Paralamentu BiH, Admira Čavalića, koji se protivi uvođenju neradne nedjelje.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u daljnju parlamentarnu proceduru, a Čavalić se ponovo usprotivio, pišu Vijesti.ba.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) Mersiha Beširović u svojoj reakciji kaže da je Čavalić, koji se deklariše kao ekonomski ekspert i predavač, za ovih sedam mjeseci maksimalno iskoristio javni prostor za ličnu promociju na ovoj temi.

“On nije iznio niti jedan činjenično utemeljen argument. Ne znam kako bih komentarisala to što je proteklih mjeseci tvrdio kako mu se javljaju radnici koji žele da rade nedjeljom što je zaista degutantno. U ovoj novoj izjavi vidim da mu se, kako tvrdi, javljaju ‘patrijalhalni aktivisti’ što je sada jedan novi momenat vjerovatno vezan za činjenicu da smo u periodu vrlo intenzivog ženskog aktivizma pa i to treba malo iskoristiti”, poručila je za Vijesti.ba Beširović.

Dodaje da Čavalić svoja jako dobro primanja koja, između ostalih, iz svojih poreza i doprinosa izdvajaju i radnici i radnice u trgovini – očigledno očajnicki želi trošiti upravo nedjeljom i, kako je rekao, za to će se grčevito boriti.

“Ako u toj svojoj borbi i uspije, a ja se nadam da neće, nadam se da će smisliti bolje argumente od ovih koje sada koristi kada u jednu hladnu mračnu zimsku nedjelju uđe u neku od prodavnica i kada bude morao pogledati u oči neku od kasirki i pojasniti joj zašto smatra da ona treba da bude ona koja ‘želi i treba’ da radi nedjeljom, jer je zabrana rada nedjeljom kršenje njenih prava i rezultat lobija”, zaključila je.

Podijeli

One comment

  1. Ako je za tu mracnu hladnu nedjelju dodatno placena, kao sto bi i trebala po zakonu, ne vidim problem. (nije nedjelja nista mracnija i hladnija od ostalih dana u sedmici).

    A ako nije dodatno placena, onda joj nije kriv Cavalic.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *