Berlin: Američki prekid veza s WHO-om ozbiljan udarac zdravstvu u svijetu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da prekida odnos SAD-a sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.
Kako bi WHO imao budućnost, potrebne su reforme, ocijenio je Jens Spahn EPA

Odluka Washingtona o prekidu saradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) “ozbiljan je udarac zdravstvu u svijetu”, ocijenio je u subotu njemački ministar zdravstva Jens Spahn na Twitteru.

Spahn je naglasio da se WHO mora reformirati, ali je ustrajao na tome da se Evropska unija “mora više” finansijski organizirati kada Donald Trump provede svoju prijetnju i prekine saradnju sa zdravstvenom organizacijom koju optužuje da je poslušnik Kine, prenosi Hina.

“Kako bi WHO imao budućnost, potrebne su reforme”, ocijenio je Jens Spahn u ‘tvitu’ objavljenom na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku.

Jačanje uloge Evropske unije u WHO-u bit će jedan od prioriteta Njemačke koja 1. julu preuzima rotirajuće predsjedanje Unijom, ocijenio je.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da prekida odnos Sjedinjenih Američkih Država sa WHO-om zbog načina na koji je ta organizacija upravljala krizom izazvanom širenjem novog korona virusa pri čemu ju je optužio da je u biti postala marioneta Kine.
Trumpove prijetnje

Trump je na konferenciji za medije u Bijeloj kući ponovio prijetnje da će SAD prestati finansirati WHO.

“Kina ima potpuni nadzor nad Svjetskom zdravstvenom organizacijom iako plaća samo 40 miliona dolara godišnje dok Sjedinjene Američke Države plaćaju gotovo 450 miliona dolara godišnje. Mi smo naveli reforme koje mora provesti i direktno im se obratili, ali su oni odbili djelovati”, rekao je Trump.

SAD će novac koji je uplaćivao u Svjetsku zdravstvenu organizaciju “usmjeriti prema drugim hitnim potrebama javnog zdravlja i svjetskog zdravlja koje to zaslužuju”, rekao je Trump.

Optužio je organizaciju da nije provela reforme zatražene ranije ovaj mjesec. Kineski dužnosnici “ignorirali su svoje obaveze podnošenja izvještaja” o virusu WHO-u, rekao je američki predsjednik te kritizirao je WHO da nije primjereno informirao svijet kada su kineske vlasti prvi put otkrile virus.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *