Bera: Prema posljednjim podacima devet potvrđenih slučajeva koronavirusa u FBiH

0
547

Članica Federalnog štaba civilne zaštite uime Federalnog ministarstva zdravstva Marina Bera je danas, nakon sjednice Štaba, kazala novinarima da prema posljednjim podacima kojima raspolažu za Federaciju BiH, ima sve skupa potvrđenih devet slučajeva na koronavirus, od 114 sveukupno testiranih.– Imamo osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadozor i u izolaciju i samoizolaciju, više od 8.000. Imamo od toga, najnovije, tri pozitivna slučaja u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar. Moram naglasiti da je više osoba testirano i da osim ova tri slučaja, svi su drugi negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane, testovi su negativni, odnosno nisu zaraženi koronavirusom – navela je Bera.

Istaknula je da beba, odnosno novorođenče, također negativno.

Po njenim riječima, bolnica je poduzela sve korake koji su u skladu sa strukom, “ispraznila je svoje prostore, dio pacijenata je otpušten kući, dio je premješten, dezinficirani su svi prostori”.

– Mjere se i dalje poduzimaju, a više osoba, u ovom trenutku sedam njih, se nalazi u izolaciji u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar, koja je pripremljena upravo za ovakve situacije – navela je Bera.

Dopremijerka Federacije BiH i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je nakon sjednice Štaba kazala novinarima da su, između ostalog, razmatrali blic analizu distribiranja njihovih zapovjedi od sinoć i povratne informacije o aktivnostima koje se vode na nižim razinama vlasti – po kantonima, općinama, vezano za prve sjednice stožera civilnih zaštita u vanrednim uvjetima, u uvjetima proglašenja nesreće, odnosno nesreće izazvane pojavom koronavirusa.

Milićević je kazala da su danas donijeli dvije odluke, ali su se dogovorili o načinu izvještavanja i rada i koordinacije, odnosno stalne komunikacije sa nadležnim institucijama na nivou države, odnosno koordinacijskim tijelom na nivou BiH.

Jednom od donesenih naredbi naređuje se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite da odmah stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja, kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/gradske ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Drugom naredbom naređuje se kantonalnim kriznim stožerima da izvrše preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika, zdravstvenih suradnika i ostalih uposlenih u zdravstvenim ustanovama, sukladno potrebama i aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Također naređuje se zdravstvenim ustanovama, da specijalizante i subspecijalizante koji su trenutno na specijalističkom odnosno subspecijalističkom stažu ili su po bilo kom drugom osnovu na edukaciji izvan zdravstvene ustanove čiji su uposlenici, prema potrebama povuku i angažiraju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi čiji su uposlenici. (F, TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here