Beogradski profesori: Aleksandar Vučić treba biti optužen pred Međunarodnim sudom u Haagu

Beogradski profesori, Aleksandar Fatić i Vojin Rakić, uputili otvoreno pismu specijalnom izaslaniku američke administracije za Zapadni Balkan

0
283
Foto:AA

Dvojica beogradskih profesora, Aleksandar Fatić i Vojin Rakić, uputili su otvoreno pismu specijalnom izaslaniku američke administracije za Zapadni Balkan, Gabrielu Escobaru.

Oni su, između ostalog, u svom pismu naveli kako bi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić trebao biti optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu za zločine koji obuhvataju seriju ozbiljnih političkih i pravnih zločina.

– Držimo da je od ključnog značaja redovno osvežavanje spiska osoba na koje se primjenjuju sankcije SAD-a, kao i to da taj spisak zadre dovoljno duboko u korumpirani establišment u Srbiji. Kao što znate, postoji spisak koji su sačinili demokratski pokreti u Srbiji koji bilježi najdrastičnije prekršitelje ljudskih prava i vladavine zakona među članovima od vlade kontrolisanog pravosuđa i državnih službenika na različitim nivoima vlasti. Upravo su ti ljudi koji, putem svoje vlastite korumpirane prakse, čine mogućim opstanak nedemokratskog režima, navodi profesorki dvojac.

Da bi se postigao takav cilj, Rakić i Fatić ističu kako je neophodna podrška Sjedinjenih Američkih Država. Oni su kritikovali Vijeće Europe zbog neujednačenih kritika prema srbijanskim vlastima, a u tom kontekstu su istakli kako bi protiv Vučića trebala biti podignuta optužnica.

– Vučić zna da kompetentna i odlučna ličnost na čelu politike State Deparmenta prema Zapadnom Balkanu jeste najveća prijetnja za njegovu vladavinu i ambiciju. Otud, na početku vašeg mandata on će posebno biti osjetljiv na odlučno djelovanje i jasnu, direktnu i odlučnu politiku u skladu s gledištima predsjednika Bidena o potrebi za pravdom i odmazdom za sve političke i pravne zločine počinjene u Srbiji, posebno protiv članova manjinskih grupa i protivnika populističke autoritarne vlasti, kažu Rakić i Fatić.

Govoreći o intervenciji SAD-a, Fatić i Rakić ističu kako je ona neophodna zbog toga što su različite institucije EU i srpski režim u koruptivnoj sprezi. A to je, prema njihovom mišljenju, oličeno u trenutnoj neaktivnosti Vijeća Europe u odnosu na srbijansko pravosuđe koje se nalazi u teškoj korupciji.

Fatić i Rakić vjeruju kako bi intervencija Sjedinjenih Američkih Država doprinijela jačanju demokratskog režima u Srbiji, što bi za posljedicu imalo uklanjanje koruptivnih političara koji koče demokratski proces u susjednoj zemlji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here