Beograd oblijepljen naljepnicama “Ratko Mladić – osuđen za genocid”

Pojavile se na više mjesta u centru Beograda. Ovu akciju su sproveli građani i građanke, navodi se u saopćenju “Borba stalna”

0
191

Naljepnice sa natpisom “Ratko Mladić – osuđen za genocid” pojavile su se danas na više mjesta u centru Beograda. Ovu akciju su sproveli građani i građanke, navodi se u saopćenju “Borba stalna”.

Podsjetimo da je prošle sedmice policija izdala nalog da se ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Ovaj mural čuvala je policija, a aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su privedene i zatim puštene na slobodu, nakon što su mural gađale jajima. Zatim je u Beogradu održan mirni protest na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog incidenta u Njegoševoj ulici.

Građani su uništili još nekoliko murala u Beogradu, posvećenim također Mladiću te su to objavili na društvenim mrežama i poručili: “Ne možete da sačuvate baš svaki!”, u znak protesta prema grupama mladića koje su čuvale ove murale u glavnom srbijanskom gradu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here