Benjamin A. Rockwell za procesuiranje korupcije u Sarajevu

Direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država , posjetio je Kanton Sarajevo.

Rockwell je tokom posjete sa predsjedavajućom Skupštine KS Danijelom Kristić, premijerom KS Edinom Fortom i ministricom pravde i uprave KS Lejlom Brčić razgovarao o saradnji u borbi protiv korupcije.

Radni sastanak je nastavak saradnje Američke ambasade u BiH i Kantona Sarajevo na polju borbe protiv korupcije, a koja je definirana Memorandumom o razumijevanju koji je potpisan prošle godine, a time je određena i pomoć SAD-a u jačanju kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije KS.

Predstavnik Ambasade SAD informisao je da je njihov proces identifikacije anti-koruptivnog savjetnika, koji je američki državljanin, u finalnoj fazi, a koji će raditi pri Uredu za borbu protiv korupcije. Radi se o osobi koja ima iskustva u uspješnom istraživanju i procesuiranju slučajeva javne korupcije.

Naglasili su da je njihov cilj graditi kapacitete i podržati institucionalnu saradnju između sarajevske policije, Tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije KS i drugih institucija. U sklopu toga finansiraju Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH.

– Također, zadovoljni smo što su naši partneri iskazali spremnost za saradnju tokom 2020. godine na polju prevencije korupcije i podizanje svijesti o štetnosti korupcije kroz edukativne programe usmjerene prema mladima – kazala je Brčić.

Predstavnici Ambasade SAD su iskazali punu opredijeljenost i podršku na implementaciji započetih procesa, a kako bi se dobre prakse uspostavljene u KS, a prepoznate i u izvještajima međunarodnih eksperata, prenijele i na druga područja BiH.

Na sastanku je posebno istaknuto da je cilj saradnje sužavanje prostora za korupciju, ali i dovođenje odgovornih pred lice pravde, kako bi se vratilo povjerenje građana u javne vlasti i institucije koje osiguravaju vladavinu prava, saopćeno je iz Press službe KS.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *