Bećiragić najavio pobjedu protiv Bugarske: Bolja smo ekipa!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljednji meč prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U Skenderiji će Zmajevima gostovati selekcija Bugarske, a utakmicu je najavio selektor Adis Bećiragić.

– Nadamo se da ćemo odigrati ovu utakmicu na nivou mnogo većem u odnosu na meč s Češkom. Spremniji smo barem za dva treninga, što je izuzetno velika stvar i mislim da ćemo biti dovoljno kvalitetni da dobijemo Bugare – rekao je na početku Bećiragić, osvrnuvši se na posljednji meč s Češkom.

U nekim kombinacijama Zmajevima odgovara i poraz do pet poena razlike s kojim bi također prošli u narednu fazu, ali naravno da bi s pobjedom bili u boljoj poziciji.

– Ne pravimo kalkulacije i želimo izgraditi tim. Svaki naš trening i sastanak pravimo s ciljem dugoročnim da napravimo ekipu koja će u svakom momentu da zna šta igra i kako igra. To u prvoj utakmici nismo imali. Ova utakmica s Bugarskom je prilika da pobijedimo i igramo bolje da bi došli u situaciju da možemo ravnopravno igrati sa svim ekipama na Eurobasketu – rekao je selektor.

Na pitanje da prokomentira prvo ime bugarske reprezentacije Aleksandra Vezenkova, koji je prije dva dana Litvaniji ubacio 29 poena, on je kazao da ima raznih opcija koje će razmotriti za njegov dolazak ili nedolazak, jer postoji mogućnost i da ne dođe.

– Imamo taktički trening večeras i biće drugačija odbrana ako on ne dođe. Izuzetno je opasan igrač i malo netipičan jer daje koševe na mnoge načine. Onaj ko ga bude čuvao morat će da bude dovoljno fizički i psihički spreman da ga sačuva – kazao je Bećiragić.

Još jednom se osvrnuo na igru Zmajeva protiv Češke u Pardubicama.

– Imali smo te sastanke i video analize. Zaista je loše odigrana odbrana u Češkoj. Dali smo 81 poen u gostima i to je trebalo biti dovoljno da dobijemo utakmicu, ali odbrana je bila loša. Možemo sad da pravimo analize zbog čega je to tako. Imaju tu određene stvari, ali Češka je jako dobra ekipa i trenirali su deset dana više od nas. Bilo je i za očekivati da malo kasnimo i da nismo na maksimumu. Nadam se da smo izbacili tu “prljavštinu” iz tijela i da će sutra biti bolje. Moramo Bugarsku našom agresivnošću natjerati da griješi, te da onda dođemo u situaciju da koristimo naše najjače oružje – kontranapad – zaključio je selektor.

Na današnjoj konferenciji za medije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine javnosti su se obratili i kapiten Miralem Halilović i centar Kenan Kamenjaš.

Utakmica BiH – Bugarska igra se sutra u 20 sati u dvorani Mirza Delibašić, saopćeno je iz Košarkaškog saveza BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *