Bećiragić: Mi smo ti koji uvijek radimo stvari koje niko od nas ne očekuje

Povodom predstojećih utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine u Tuzli je održana press-konferencija.

Medijima se obratio selektor Adis Bećiragić.

“Poslije dugo vremena sam u Tuzli. Malo sam ljubomoran na Tuzlu, jer imaju bolji dvoranu nego u Sarajevu i mislim da će atmosfera biti odlična. Mnogi igrači su mi rekli da d 2014. godine nismo dobili utakmicu ovdje i nadam se da će na kraju slaviti baš ovdje pobjedu. Pogotovo ako budemo uspjeli da slavimo pobjedu, iako izgleda imaginarna od dvadeset razlike. Mi smo ti koji uvijek radimo ono što niko ne očekuje od nas, prije svega se nadamo pobjedi, a zatim i da ganjamo tih dvadeset razlike koji su nam potrebni”, kazao je Bećiragić.

Zatim je selektor reprezentacije BiH odgovarao na pitanje novinara.

“I jedan i druga rerperzenacije će poslije nekoliko treninga da dođe na svoje, ovo su specifične situacije, jer ti nemaš vremena, kao ni protivnik da se pripremate detaljno. Želja i volja igrača svih nas je da se pruži maksimum na utakmici i da idemo preko, mislim da će to biti ključno. Oni imaju svoje kvalitete, ali nas svih 12 moramo dati svoj maksimum. Moramo igrati mnogo agresivnije, sa većom željom i nadam se da ćemo u pomoć publike koja će nam biti 50 posto prednosti. Nas je ova ekipa u našem najjačem sastavu dobila 19 razlike, iako kod njih fali nekoliko igrača. Bit će naravno taktičkih pristupa, ali da će želja koju smo protiv Mađarske pokazali, biti presudna. Ako uđemo u psihologiju da moramo dobiti 20 razlike, izgubit ćemo 20 razlike, prvo moramo željeti pobjedu, a zatim i ganjati rezultat”, kazao je Bećiragić, pa je nastavio:

“Česi će doći u najboljem sastavu, bez igrača koji su igrali u Barceloni. Oni nemaju nikakve šanse, ali znajući njihovog trenera, mislim da oni imaju mogućnost da dobiju Crnu Goru. Ni Mađarska neće nas pustiti, ali moramo prvo dobiti našu u utakmicu.”

O statusu Sulejmanovića i Atića, Bećiragića odgovorio je.

“Pričamo o igračima koji su veoma važni za ovu ekipu i nosioci su već pet godina i nije nam drago biti bez njih. Mi smo svjesni da ovi momci ovdje doalze iz ljubavi, a ne iz para. Mi igračima dajemo koliko god možemo rahatluka i da im se ugodi. Što se tiče Sulejmanovića, on je bio nezadovoljan minutažom na Evropskom prvenstvu, da ne ulazimo u tehničko-taktičke podatke koliko ko treba da igra, trudili smo se svi da pričamo sa Emirom, ali to nismo uspjeli tri mjeseca. Kapiten Halilović i pomoćnik Gordan Firić su razgovarali sa njim, on je rekao da “ne želi da igra jer ne igra” i bio je korektan. Meni je bilo teško da kažem da ga neću zvati, ali sam ga pozvao za novembarski ciklus iako sam znao da neće igrati. Nisam ja želio da budem taj koji će ga skinuti sa spiska. On je u zadnjoj sekundi poslao sliku fotografije svoje noge i rekao je da ga boli noga. Ja znam volim igrače, počesto ljudi u Savezu znaju da sam ja popustljiv prema igračima, ali postoji granica, na kraju ga sada i nismo zvali. Ja njega razumijem, on je na Evropskom davao 150 posto od sebe bio je veliki profesionalac, kod njega je ego proradio, nadao sam da će ga huja proći, nije i na kraju ne želim na silu ništa raditi.”

“Što se tiče Edina on je opušten igrač malo. Ja dok sam radio sa njim uvijek sam mu pružao više pažnje jer je on veliki potencijala, a ja sam radio sa njim kako bi iz njega izvukao najbolje što nam treba za tima. Atić je došao pred utakmicu sa Mađarskom sa zahtjevom da može igrati protiv Mađarske boli ga ruka, ali da ne ide u Francusku, ja sam mu rekao da tako ne može. Dao sam mu opciju koja je prihvatljiva i za nas i za njega, ali da ide sa nama ili nećeš nikako, šta bih rekao Kamenom, tebe sam pustio njega neću i onda bi reprezentacija bila u problemu. On je na kraju rekao neću nikao, ja sam mu preporučio da prihvatio moju ponudu, on je rekao da neće. Nisam htio da izgubim Lazića i Kamenog radi njega, jer igraju sa njim u ekipi.”

Bećiragić je veoam sretan također što se u reprezentaciju vratio i John Robertson.

“Stalno potenciramo da ćemo igrati mnogo brže, nadam se da će John pratiti igrače. Da su Halilović i Robertson igrali protiv Francuske, siguran sam da bi dobili. Njegov povratak nam je veoma važan, zbog dešavanja u Turskoj on je van takmičarskog ritma, ali on je veliki profesionalac, pa će sigurno biti sve uredu”.

Medijima se obratio i direktor reprezentacije Vedran Princ.

“Ne trebamo momcima praviti pritisak, znamo svi kolika nam je razlika potreba, u košarci se sve okreće u sekundama, da ne kažem minutama. Prvenstveno trebamo dobiti utakmicu, pa se nadati i pozitivnom rezultatu. Svi koje smo pozvali su se odazvali, Halilović koji je došao povrijeđen trenira u punom ritmu i nadam se da će tako biti i do utakmice.”

Na kraju se medijima obratio i Adin Vrabac.

“Jutros na treningu, jedan novi momak mi prilazi i govori da je lijepa i pozitivna energija ovdje”, to sam sa osmijehom prihvatio i bio sam ponosan, svi momci dođu sa osmijehom imamo jedno zajedništvo. Nema puno filozofije, mladi smo, možemo biti brzi i agresivni, selektor stalno to govori, to treba da nas vodi i krasi. Pokazali smo protiv Mađarske to treba da bude ogledalo, da preslikamo u Mejdanu i da na kraju slavimo pobjedu“, kazao je Vrabac.

Press-konferenciju je zaključio Kenan Kamenjaš.

“Sa tri momka igram već u Budućnosti, sa nekoliko igrača se družim, ne znam u kojem sastavu će doći. Svi znamo šta nam je činiti, selektor je zasigurno pripremio taktiku. Mi ćemo dati sve od sebe, idemo prvo na pobjedu i zatim da ganjamo tih 19 razlike.”

(SCsport)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *