Beč: 15.000 čaša za vodu u znak solidarnosti sa kafićima

Za razliku od drugih milionskih gradova, gdje obavezno morate kupovati pitku vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom dobrog kvaliteta

0
307
Bec_casa
Kafa bez čaše vode u Beču je nezamisliva (Foto: Foto: Christian Fürthner)

Bečka gradska uprava donirala je 15.000 čaša za vodu za 230 gastronomskih preduzeća, da bi dala doprinos bečkim kafićima nakon lockdowna.

Kafa bez čaše vode u Beču je nezamisliva, dok samo serviranje vode uz kafu ima dugu historiju. Iako se nekad u čaši vode ostavljala upotrijebljena kašičica za kafu, to se promijenilo poboljšanjem kvaliteta vode i otvaranjem prvog planinskog vodovoda 1873. godine. Dotad su kafići u Beču morali investirati u uslugu obrade i pročišćavanje vode, da bi gostima mogli ponuditi najkvalitetniju kafu.

Kristalno čista voda iz Alpa na koju su dotad polagali pravo samo bogati slojevi društva, postala je opće dobro i baza za dobru kafu. Do Beča vodi prirodnim padom, podzemnim cijevima, koje djelimično prolaze kroz planinske prijevoje.

Za razliku od drugih milionskih gradova, gdje obavezno morate kupovati pitku vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom dobrog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz kućnih i javnih česmi. Kroz dva planinska vodovoda do grada dnevno stiže do 473 miliona litara vode, da bi se domaćinstva snabdjela vodom.

Zahvaljujući visokom udjelu kisika i niskoj temperaturi bečka pitka voda uvijek osvježava, a gutljaj vode poboljšava okus kafe.

– Čaša bečke gradske uprave za vodu od 0,1 litra sa decentnim natpisom “Wiener Wasser” (njem. bečka voda) djelo je bečkog dizajnerskog studija Kai Stania – navodi Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here