Bebin test: Koja je bolja – silikonska duda ili duda od prirodne gume?

Prije konačnog izbora, i vi svojoj bebi ponudite više opcija i više različitih duda različitih proizvođača pa zadržite onu s kojom se bude najbolje osjećala.
Silikonske dude VS dude od prirodne gume
Dude varalice pojavljuju se u dvije varijante – prozirna i žuta duda. Bezbojna duda napravljena je od prehrambenog silikona, a žuta od prirodne gume. Imate malu bebu, htjeli biste uvesti dudu varalicu i na mukama ste – koju izabrati?

I jedna i druga duda imaju svoje prednosti i mane. I, ma koliko god proučavali i diskutirali, roditelji su u nemogućnosti odlučiti umjesto djeteta. Upravo zbog toga i mi smo u pomoć pozvali tromjesečnu bebu i dali joj na test dvije različite vrste te nekoliko modela različitih proizvođača duda varalica. Neki će reći da nije bitan materijal, nego oblik dude, no naša beba testerica ne bi se složila. U oba slučaja beba je testirala dudu namijenjenu malenima od rođenja do tri mjeseca starosti, i evo što je (njezina mama) zaključila.

Duda od prirodne gume

Dude koje su napravljene od prirodne gume, odnosno lateksa koji se dobije iz različitih biljaka, u startu su mekanije od silikonskih. Njihova mekana struktura i žućkasto-smeđa boja puno su vjernije kad je u pitanju sličnost između dude i dojke/bradavice. Ove dude smatraju se prijateljima planeta jer su napravljene od biljaka i mogu se reciklirati. Pod utjecajem UV zraka, dječje sline, a kroz određeno vrijeme, ova duda će se raspasti. Zato se preporučuje stalno ih kontrolirati (da se dio gume ne otkine dok je u ustima), a preporuka je i mijenjati ih svakih četiri do šest tjedana.

Ove dude trebale bi se sterilizirati parom, ali ne prokuhavati. Njihov oblik mijenjat će se kroz vrijeme, kako ih beba bude sisala i grizla. Kad promijeni oblik duda bi trebala biti zamijenjena, kako bi se spriječile moguće posljedice.

Što je zaključila beba testerica? Ponudili smo joj dudu od kaučuka namijenjenu malenima do tri mjeseca starosti (tri varijante iste). Rado ju je i brzo ‘ulovila’, no nakon nekog vremena počela je raditi grimase i ispljunula ju je iz usta. Duda joj se lijepila za kožu svaki put kad je ispala i naslonila joj se na obraz. A sa svakim takvim izletom ‘vani’, na nju su se zalijepile dlačice iz okoline (obitelj ima dva psa). Dude smo pokušavali vratiti na test, no u zadnjem pokušaju malena ju je ispalila u dalj kao strijelu. Možemo samo nagađati o razlozima – ili je bila ljutita jer je previše podsjeća na mamu, a ne daje mlijeko. Ili joj se ne sviđa okus lateksa. Sve u svemu duda nije prošla njezin test.

Silikonska duda

Silikonska, prozirna duda napravljena je od sintetskog polimera dobivenog iz silikona. Proizvod je hipoalergen, proziran, bez mirisa i okusa te poznat po svojoj čistoći. Ovaj silikon poznatiji kao, silikon za prehrambenu uporabu, oslobođen je BPA, PVC sastojaka i ftalata (opasnih slojeva iz plastike), zbog čega ga osim u dudama, ima i u bočicama za hranjenje bebe.

Poznato je da može dugo trajati, održavati se na visokoj temperaturi te da zahvaljujući svojoj čistoći ne uzrokuje poremećaje endokrinog sustava. Otporne su na bakterije, imaju dulji vijek trajanja i zahvalnije su za održavanje.

(bebe vole dude – Foto: Ilustracija, arhiva)

Beba testerica silikonsku dudu najprije je gurala jezikom. Negodovala je svaki put kad bi nakon nekoliko uvlačenja shvatila da iz nje ne ide mlijeko. Bila joj je tvrda i nije ju podsjećala na maminu bradavicu. Nakon prvog hranjenja na bočicu (tata joj je dao izdojeno mlijeko) dudu je prihvatila puno lakše i prestala ju je izbacivati van. Kad ju je konačno prihvatila, ovu dudu odlučila je zadržati. Kao da ju je povezala s ugodom koju osjeća kad je na tatinim rukama, a daleko od mame. Prihvatila je da je, iako nema mekanu strukturu i nema oblik mamline bradavice (uzeli smo dudu koja je oblikovana prema nepcu, kako ne bi uzrokovala deformacije zubnog mesa i budućih zubića), duda privremeno rješenje koje će ju smiriti i olakšati joj san. Baš što smo i željeli.

Kod izbacivanja iz usta, što male bebe stalno rade, na dudu se nisu previše lijepile dlake i prljavština. Duda je bila znatno čišća od svoje žute konkurentice te ju je beba mogla koristiti dulje i češće. Jedina mana ove dude je nemogućnost razgradnje, što bi onima koji drže do zdravlja planeta mogao biti razlog da je ne kupe.

Odluka: Naša beba odlučila se za silikonsku dudu. Njezina odluka bit će usvojena, jer duda je ipak nešto što će potrajati dulje vrijeme, a kod uspavljivanja bebe bit ćemo joj vječno zahvalni. Moramo naglasiti da su sve bebe drugačije i da je izbor dude individualna stvar. Zato prije konačnog izbora, i vi svojoj bebi ponudite više opcija i više različitih duda različitih proizvođača pa zadržite onu s kojom se bude najbolje osjećala. Ako uopće odlučite uvesti dudu u bebin život. Ako ne, i to je u redu. (Bebe.hr)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *