Bebe pokušavaju oponašati pjevanje dok slušaju muziku

Naučnici i roditelji odavno znaju da bebe uče govoriti oponašajući riječi koje čuju. Ipak, novo istraživanje pokazuje da bebe također pokušavaju oponašati pjevanje koje čuju u pjesmama.

U okviru istraživanja naučnici su snimili zvuk 15-mjesečnog dječaka koji je zvučao slično kao na početku pjesme “Sretan rođendan” satima nakon što je tu pjesmu čuo na igrački. Analiza zvukova pokazala je da je dječak imitirao prvih šest nota pjesme gotovo savršeno, u G-duru.

“Znamo da bebe tokom prve godine života postaju sofisticirani slušaoci muzike – puno nauče o obrascima zvukova i ritmova u muzici”, kazala je Lucia Benetti sa Ohio State University School of Music. Studija je nedavno objavljena u časopisu Journal of Research. “I dojenčad spontano postaju sve bolja u tome, iako ne znamo puno kako se to tačno dešava”.

Ova studija je među prvima procijenila pokušaj novorođenčadi da imitiraju muziku.

“Naučili smo da bebe pokušavaju pjevati pjesme koje čuju”, rekla je Benetti, prenosi Science Daily.

Naučnica dodaje kako je društveni aspekt muzike veoma važan.

“Ako beba vidi majku da pjeva, zna da se povezala s tom pjesmom, da uživa u njoj i da joj je važna. Društveni kontekst je važan. Povezujuć je i društveno relevantan, a za bebe je to sasvim dovoljno”, kazala je Benetti. (klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *