BCX – Prva kriptoberza u BiH

0
399
Different cryptocurrencies in a circle with a golden bitcoin in the middle. Different cryptocurrencies concept. 3D illustration

“Balcan Crypto Exchange” je prva platforma u Bosni i Hercegovini za kupovinu, prodaju i razmjenu digitalne imovine. Jedinstvna berza kriptovaluta označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i vlastitog tržišta digitalne imovine u Bosni i Hercegovini i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

Nakon prve kriptomjenjačnice, ova banjolučka kompanija korisnicima nudi i prvu kriptoburzu u Bosni i Hercegovini koja korisnicima omogućava da iznesu ponudu i potražnju, odnosno cijenu po kojoj žele kupiti ili prodati kriptovalute na BCX Burzi. Korisnik koji nudi određenu kriptovalutu iznosi svoju cijenu po kojoj prodaje, drugom korisniku koji želi kupiti.

-Razlika između kriptomjenačnice i kripotoberze je u tome da je mjenjačnica bila naša prva faza projekta gdje smo mi i omogućili da građani BiH mogu putem našeg portala kupuju i prodaju kriptovalute za km na siguran i transparentan način, a na berzi mi omogućavamo da korisnici međusobno razmjenjuju kriptovalute, kaže Nikola Klak, glavni ravnatelj i većinski vlasnik kompanije “BCX”.

Kako bi korisnici dobili mogućnost korištenja platforme i same razmjene ili kupovine kriptovaluta, najprije moraju izvršiti registraciju, zatim unijeti svoje osobne podatke, koji, prema riječima suosnivača ove tvrtke ne mogu i neće biti zlouporabljeni. Nekoliko je razina zaštite sustava i izvršavanja transakcija koje osiguravaju neautoriziran pristup, ali i zaštitu samokorisničkog računa svakog klijenta.

-Potrebno je da se izvrši identifikacija kao prilikom otvaranja računa u banci. Ovdje je samo potrebna lična karta, tekući račun i dokaz o prebivalištu. Nakon što se izvrši veritifikacija ti podaci se u skladu s pravilnikom o zaštiti ličnih poidataka, oni se pohranjuju na jedan siguran server u skladu sa najsuvremenijm rješenjima kada je u pitanju zaštita ličnih podataka, pojašnjava Boris Majstorović, izvršni ravnatelj i suvlasnik kompanije “BCX”.

Ono što je bio cilj ove tvrtke jeste relativnu nepoznanicu na ovaj način približiti građanima naše zemlje.

-U čitavom svijetu postoje berze i mjenjačnice koje su regulisane, neke pokrivaju samo regiju neki globalni nivo. Naši građani nisu bili u mogućnosti da učestvuju na tom tržištu. Mi smo pokrenuli projektat, koji građanima omogućuje da to mogu raditi jednostavno brzo i legalno. Tako da smo mi u BiH otvorili tržište za korisnike, naglašava Klak.

Majstorović ističe da je fokus kompanije na edukaciji stanovništva.

-Mi smo pokrenuli dva mini projekta. Jedan je vodič ‘Od A do Z’ koji je za same početnike, može se naći na našoj platformi, ali i također za one nešto malo naprednije koji već znaju nešto o kripotsvijetu, i tu se nalaze najnovije vijesti iz kriptosvijeta, dodaje Majstorović.

Kriptovalute na svjetskoj razini doživljavaju svakodnevni rast, a trenutačno zauzimaju oko 2 posto svjetskog financijskog tržišta. Na prvoj ovakvoj platformi u Bosni i Hercegovini, korisnicima je dostupno 6 različitih kriptovaluta, kojima mogu trgovati.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here