BBC: Strah od ruskih neuniformisanih trupa na Balkanu

Šefovi odbrane NATO-a preispitali su njegov dugački govor iz jula 2021. i zaključili da hitno moraju ojačati istočne granice NATO-a kako Putin ne bi bio u iskušenju da napravi potez prema zemljama poput Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije, prenosi BBC

0
357

U opširnije analizi BBC-a o Ukrajini i šta bi se dalje moglo dešavati, te gdje je bi Putin mogao ići dalje, spominje se i Balkan.

Naime, BBC piše kako svjetske lidere muči pitanje: šta Putin namjerava učiniti nakon Ukrajine?

Šefovi odbrane NATO-a preispitali su njegov dugački govor iz jula 2021. i zaključili da hitno moraju ojačati istočne granice NATO-a kako Putin ne bi bio u iskušenju da napravi potez prema zemljama poput Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije, prenosi BBC.

– Mislim da on ima plan”, kaže Tobias Ellwood. “To je slanje neuniformisanih trupa da izazovu nevolje, dio ‘ratovanja ispod praga’. Brinem se da će se to preliti na Balkan.”

NATO sigurno ne rizikuje i stavio je preko 100 ratnih aviona u punu pripravnost. Britanija je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala pojačanje – u Estoniju, gdje je Kusti Salm ipak realan u pogledu onoga što mogu postići.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here