BANU predstavila ‘Deklaraciju o državi Bosni i Hercegovini’

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) danas je u Sarajevu upriličila prezentaciju “Deklaracije o državi Bosni i Hercegovini”, povodom Dana nezavisnosti BiH.

Akademik Muamer Zukorlić izjavio je da je BANU dugo radila na tom dokumentu, te da smatra da je on veoma sadržajan i važan.

– Prvi dio dokumenta se temeljito i originalno bavi historijskim utemeljenjem Bosne i Hercegovine, a drugi ukazuje na određene pravce budućeg djelovanja u cilju očuvanja države i stabiliziranje njene budućnosti – rekao je Zukorlić.

Dodao je da je autor najznačajnijeg dijela deklaracije rahmetli akademik Muhamed Filipović koji je dočekao da ona bude usvojena, ali, nažalost, ne i da bude predstavljena.

Akademik Mehmed Akšamija naveo je da se taj projekt BANU odnosi na vječito trajanje Bosne i Hercegovine, njenu nezavisnost i njeno historijsko utemeljenje.

– Nema tu ništa novo osim onih postulata koji su izdvojeni i koji karakterišu njenu vječnost – istakao je Akšamija.

Po riječima akademika Envera Halilovića BANU je ovom deklaracijom željela ukazati na značaj Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih naroda i građana, prvenstveno za bošnjački narod, ali i za druge.

– Željeli smo još jednom skrenuti pažnju na nužnost korektnog političkog i društvenog odnosa okruženja prema BiH kao pretpostavke razvoja i prosperiteta svih njenih naroda, ali i šireg regiona – poručio je Halilović.

Na prezentaciji je istaknuto da je Deklaracijom o državi Bosni i Hercegovini BANU definirala BiH kao državu i kao zajednicu njenih stanovnika u histrijskoj i savremenoj projekciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *