Banja Luka večeras najzagađeniji grad u BiH, slijede Tuzla, Srebrenik, Sarajevo, Jajce

Banja Luka je večeras najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini. Prema mjerenjima u 17.00 sati indeks kvaliteta zraka na području tog grada iznosio je 279 i vrlo je nezdrav za stanovništvo, prenose Vijesti.ba.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za stanovništvo i na području Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 187, Srebrenika – indeks kvaliteta zraka iznosio je 175, Sarajevu i Jajcu u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 164 i 160, te Zenici u kojoj indeks kvaliteta zraka iznosio u 17.00 sati 152, prenose Vijesti.ba.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U većini ostalih mjesta u BiH u kojima su instalirane mjerne stanice kvalitet zraka je umjereno zagađen ili pak nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM – “particulate metter” ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *