Balkanska kozačka vojska: Ratni plaćenici u Crnoj Gori

Prema navodima ruskih medija, Balkanska kozačka vojska u dobrim je odnosima sa Ruskim institutom za strateška istraživanja, na čijem je čelu bio Leonid Petrovič Rešetnjikov. Rešetnjikov je, inače, istoričar, ali i bivši general ruske spoljnoobavještajne službe SVR, poznate po hibridnom djelovanju u Crnoj Gori.

Balkanska kozačka vojska, paramilitarna organizacija koja je osnovana 2016. godine u Kotoru, stoji iza udruženja ,,Saveza dobrovoljaca Donbasa“, pokazuju podaci Pobjede.

Pitanje statusa tog udruženja, kao i njegovog potencijalnog malignog djelovanja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, otvorio je analitičar Konstantin Batozkij u autorskom tekstu za ruski Insajder koji je otvaranje filijale „Saveza dobrovoljaca Donbasa“ u Crnoj Gori i Srbiji u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu ocijenio kao krajnje uznemirujuće.

– Već smo vidjeli da je Rusija pokušala da destabilizuje Crnu Goru, a možemo pretpostaviti da će se takvi pokušaji i nastaviti – ocijenio je Batozkij u analizi koju je objavila Pobjeda.

Pobjeda je prva objavila informaciju o osnivanju Balkanske kozačke vojske 11. septembra 2016. godine u Kotoru.

ATAMANI I GENERALI

Na čelu te paramilitarne organizacije izabran je tada general Viktor Vladimirovič Zaplatin, vrhovni ataman Balkanske kozačke vojske, koji je kao predstavnik Ruske Federacije više od 16 godina radio u Srbiji.

U sastav Balkanske kozačke vojske, po podacima Digitalno-forenzičkog centra, ušli su i kozački pukovnik, ataman Crne Gore Slobodan Pejović, kozački pukovnik, glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković, pop Mijajlo Backović, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, Sergej Stepin iz Saveza dobrovoljaca Donbasa, Vojo Gušić, potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske i Miroslav Topalović, koji je predstavljen kao bivši ratnik iz Republike Srpske.

Znači, sastav u kojem dominiraju ratni veterani iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, Abhaziji i Nagorno Karabahu.

Ataman Slobodan Pejović je 2016. godine NATO nazvao ,,kavezom“ i osudio zvaničnu politiku Crne Gore koja je tada imala za cilj učlanjenje u Alijansu.

Ime koje povezuje zloglasni Savez dobrovoljaca Donbasa i Balkansku kozačku vojsku je ratni veteran, general Zaplatin, koji stoji iza obje organizacije.

Balkanska istraživačka mreža BIRN otkrila je da je Zaplatin bivši pripadnik ruskog Specnaza i veteran ratova iz bivše Jugoslavije, Abhazije i Pridnjestrovlja u ,,Savezu dobrovoljaca Donbas“, član Vijeća zapovjednika i predstavnik za Balkan. Pod okriljem tog saveza borili su se i mnogi dobrovoljci – psi rata – koji su se u ukrajinski rat zaputili iz Srbije i Republike Srpske.

Kao izaslanik Saveza dobrovoljaca Donbasa, ali i učesnik rata u BiH, Zaplatin je proteklih godina najmanje dva puta bio gost obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu. Posjećivao je i Beograd, Višegrad te Sarajevo, a prije četiri godine, na skupu u Kotoru, izabran je jednoglasno za vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske.

VEZE SA SVR

Zaplatin je i predsjednik fonda ,,Slovenska duhovnost“, koji organizuje kampove za jednu vrstu vojno-patriotske obuke djece u Podmoskovlju. Prema navodima ruskih medija, Balkanska kozačka vojska u dobrim je odnosima sa Ruskim institutom za strateška istraživanja, na čijem je čelu bio Leonid Petrovič Rešetnjikov. Rešetnjikov je, inače, istoričar, ali i bivši general ruske spoljnoobavještajne službe SVR, poznate po hibridnom djelovanju u Crnoj Gori.

Balkanska kozačka vojska potpisala je 2018. godine Povelju o bratimljenju sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a 2020. godine Željko Čurović, jedan od osnivača Balkanske kozačke vojske i predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore, najavio je osnivanje ogranka za Republiku Srpsku.

Prema istraživanju BIRN-a, Balkanska kozačka vojska, iako osnovana u Crnoj Gori, registrovana je u Srbiji.

Balkansku kozačku vojsku povezuju i sa ,,Noćnim vukovima“, ekstremističkom organizacijom bliskom Crkvi Srbije. Pripadnici ove organizacije boravili su na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine kada su bili stacionirani u Cetinjskom manastiru.

Nijesu „Noćni vukovi“ jedini „branitelji“ ove crkve u Crnoj Gori, već su im na raspolaganju bile i razne neformalne grupe – takozvana bratstva, kao i brojni pojedinci iz kriminalnih struktura. Svi oni, prema informacijama Pobjede, bili su angažovani i na Cetinju, a sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović, takođe član Balkanske kozačke vojske.

Crnogorsko pravosuđe je tokom istrage o pokušaju prevrata na dan izbora 2016. godine pokrenulo istragu i o eventualnoj umiješanosti Balkanske kozačke vojske u pokušaj terorističkog napada. Povodom toga oglasio se glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković, koji je kategorično odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Takođe, ataman Kozačkog centra Crne Gore Slobodan Pejović je saopštio da kozaci nijesu učestvovali ni u kakvim nelegalnim aktivnostima, niti u bilo kakvom pokušaju državnog udara i da nijesu pozvani ni prozvani od strane nadležnih državnih organa u vezi sa državnim udarom, piše Pobjeda.me.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *