“Balkan nije pogodio drugi talas virusa jer prvog nije ni bilo”

0
501

Njemački mediji pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona virusom u jugoistočnoj Europi? Radi li se o tzv. drugom valu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo?

– Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom'”, pita se Spiegel Online. I dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u poređenju sa prethodnom sedmicom za 125, u Bosni i Hercegovini 75 a u Hrvatskoj „čak 232 posto” više novozaraženih.

Nepridržavanje pravila o higijeni

Autor navodi kako je zbog ovih brojaka Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Vijeća EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. Spiegel navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze „uvezeni” iz susjedstva. „Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni”, piše Spiegel.

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Europe uopće ni ne može govoriti o drugom valu jer prvog zapravo nije ni bilo. „Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Koronavirus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori”, kaže Spiegel.

Smrt za turizam

Glavni njemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s koronavirusom u regiji. I također špekulira o drugom valu zaraze. „Radi li se ovdje o drugom korona valu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati no činjenica je da napetost glede epidemiološke situacije u jugoistočnoj Europi nije popustila. Naprotiv”, zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Europe.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: „Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se nitko ne drži”.

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola koronakrize posljednjih sedmica žrtvovana zbog politike i turizma, prenosi DW.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here