Bajden dolazi u Evropu

0
780
Joe Biden (Foto: Arhiva)

Američki predsjednik Džozef Bajden kreće danas za Veliku Britaniju, na svoje prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupio na dužnost, u misiju obnove transatlantskih veza koje su postale napete u vrijeme mandata predsjednika Donalda Trampa.

Bajden će tokom osmodnevnog boravka u Evropi pokušati i da popravi odnose sa Rusijom na sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi 16. juna.

-Da li će demokratske alijanse i institucije koje su u tolikoj mjeri oblikovale posljednji vijek dokazati da imaju kapacitet protiv prijetnji i neprijatelja današnjice. Ove sedmice u Evropi, imamo priliku da to dokažemo, napisao je Bajden u autorskom članku u “Vašington postu”.

Bajdenova prva stanica je selo Sent Iv u Kornvolu, gdje će učestvovati u samitu Grupe 7.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti diplomatija vakcina, trgovina, klima i inicijativa za obnovu infrastrukture u zemljama u razvoju, što američki zvaničnici vide kao način da se suprotstave rastućem uticaju Kine.

Bajden bi mogao da se nađe pod pritiskom da SAD podijele više vakcina sa ostalim zemljama nakon inicijalnog obećanja prošle sedmice da će dati 20 miliona doza.

Bajden se zalaže za usvajanje minimalnog globalnog poreza za korporacije. Ministri G7 dogovorili su se prije samita da se založe za minimalnu poresku stopu od 15 odsto i da dozvole zemljama da povećaju porez do 20 odsto na prekomjerni profit koji ostvaruje oko 100 najvećih kompanija.

Američki predsjednik će posjetiti i kraljicu Elizabetu u Vindzoru, a potom će putovati u Brisel na sastanak sa liderima NATO saveza i EU.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here