Austrijski Zeleni: Dodik sije nemire, potrebna reakcija

“Umjesto da potpaljivačima predaje šibicu, Moskva bi, kao i EU, trebala nastojati da podrži umjerene snage u regionu kako bi spriječila da dođe do novog konklikta u ovoj krhkoj državi,” rekla je

0
159
Potrebno reagovati kadaDodik pokušava posijati nemire u regionu, izjavila je zastupnica u Nacionalnom vijeću parlamenta Austrije, Dr. Ewa Ernst-Dziedzic (Foto: Internet)

Integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine je centralno pitanje za Austriju i Evropu, te je potrebno reagovati kada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “nacionalističkim provokacijama pokušava posijati nemire u regionu”, izjavila je zastupnica u Nacionalnom vijeću parlamenta Austrije, dr. Ewa Ernst-Dziedzic.

“Austrija je decenijama posvećena održavanju mira, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Historijski, ekonomski i, prije svega, kroz lične odnose, usko smo povezani sa multietničkim Zapadnim Balkanom. Nije bez razloga to što Austrija u okviru mirovnog mandata UN-a pruža najveći kontingent vojnika u Bosni i Hercegovini,” izjavila je Ewa Ernst-Dziedzic, glasnogovornica Zelenih za vanjsku politiku i ljudska prava, kako navodi austrijski distributer multimedijalnih informacija za štampu APA-OTS.

“Integritet i suverenitet ove zemlje je centralno austrijsko i evropsko pitanje. To ide uz odgovornost koju moramo preuzeti kada radikalni političar poput Milorada Dodika – srpski člana državnog vrha – nacionalističkim provokacijama pokušava posijati nemire u regionu. Moramo podržati ujedinjujuće snage u Bosni i Hercegovini i ponuditi pouzdane evropske perspektive,” rekla je ona, prenosi N1.

Kritikovala je i ulogu Rusije koja, kako tvrdi, “podržava srpske nacionaliste prijeteći da će blokirati redovno odobrenje trupa EU od strane Savjeta bezbjednosti UN, te se zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika”.

“Umjesto da potpaljivačima predaje šibicu, Moskva bi, kao i EU, trebala nastojati da podrži umjerene snage u regionu kako bi spriječila da dođe do novog konklikta u ovoj krhkoj državi,” rekla je.

Navodi se da će Ernst-Dziedzic uskoro putovati u Sarajevo kako bi u razgovorima sa diplomatama stekla predstavu o nestabilnoj političkoj situaciji, te da želi posjetiti i izbjegličke kampove u okolini Sarajeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here