Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku

Kurtzov uspon na vrh OVP-a kako se navodi u optužbama, osiguran je uljepšanim anketama i kupljenim medijskim izvještajima od 2016. godine

0
577
Austrijski kancelar Kurtz podnio ostavku

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je večeras ostavku, prenosi njemački Bild.

Kurtz je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

– Moja domovina mi je bitnija od sebe. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želio da napravim prostor kako bih riješio zastoj – rekao je Kurz u obraćanju uživo.

Da je austrijski kancelar Sebastian Kurz pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Pored Kurza Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurtz je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Kurtzovi sadašnji koalicioni partneri Zeleni, jasno su u petak stavili do znanja da bi nastavak njihove koalicije sa konzervativcima Sebastijana Kurza bio moguć samo bez njega, s obzirom na ozbiljne optužbe za korupciju.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen izjasnio se prije samo nekoliko sati.

– Posrijedi su ozbiljne optužbe. Rezultat je slika koja nije dobra za demokratiju.

Kurtzov uspon na vrh Austrijske narodne partije (OVP), kako se navodi u optužbama, osiguran je uljepšanim anketama i kupljenim medijskim izvještajima od 2016. godine.

U srijedu je 1.400 javnih tužilaca i policajaca pretreslo Saveznu kancelariju i sedište stranke konzervativne Austrijske narodne partije (OVP). Pretraživali su podatke, elektronsku poštu i tekstualne poruke od 2016. godine, kada je Kurz još bio ministar spoljnih poslova.

– Željžio je da medijskom ofanzivom poboljša šanse za preuzimanje „novog“ OVP -a i svoj izbor za kancelara na izborima 2017. godine. Kurz je sa svojim pomagačima odlučio da finansira i pokrene manipulirane ankete – navodi Tužilaštvo za korupciju u Beču.

Finansiranje je navodno preuzela Fellner Media Group “Austria”, ali se zapravo finansira državnim novcem putem oglasa Ministarstva finansija, navodi se u optužbama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here