Austrija ukida mjere do 5., a Njemačka do 20. marta

Najava je uslijedila uprkos činjenici da se i dalje širi omikron varijanta koronavirusa .Očekuje se da će Scholz i guverneri na sastanku u srijedu razmotriti prijedloge za postepeno ukidanje većine ograničenja

0
344

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da će od 5. marta biti ukinute gotovo sve epidemiološke mjere u ovoj zemlji koje su na snazi u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Najava je uslijedila uprkos činjenici da se i dalje širi omikron varijanta koronavirusa.

Navodeći da je virus i dalje dio života i da borba protiv epidemije nije okončana, Nehammer je kazao da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela i frizera moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Kako je kazao, većina mjera koje ograničavaju slobode zbog epidemije će biti ukinute od 5. marta.

Nehammer je rekao da će se od ovog datuma veliki događaji održavati bez ikakvih ograničenja.

Nehamer je naveo da će obaveza nošenja maske biti prepuštena inicijativi pojedinaca, osim u određenim područjima, te naglasio da će maska ​​i dalje biti obavezna u zatvorenim prostorima kao što su bolnice, starački domovi, javni prevoz, te pijace ili apoteke.

Ministar zdravstva Wolfgang Muckstein je također napomenuo da obavezna vakcinacije neće biti ukinuta, da je ova praksa dio dugoročne strategije, te da će vakcina pomoći da se olakša proces, posebno u slučaju moguće nove varijante ili epidemije.

Muckstein je naveo da od 5. marta više neće biti potreban “zeleni pasoš” unutar zemlje.

Kako je kazao, u Austriju će moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali COVID-19 ili imaju negativan test.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig izjavio je da će se neke mjere i dalje biti na snazi i da je broj pacijenata koji se liječe u bečkim bolnicama i dalje veoma visok uprkos odlukama vlade.

Ludwig je naveo da će se, za razliku od ostatka zemlje, od 19. februara u restoranima tražiti potvrda o vakcinaciji ili da je prebolovan COVID-19, te da nevakcinisanim osobama neko vrijeme neće biti dozvoljen ulazak u ova mjesta.

Dok je u posljednja 24 sata u zemlji zabilježeno 38.256 novih slučajeva, ukupan broj zaraženih porastao je na više od 2,3 miliona. Preminule su još 44 oosbe, čime je ukupan broj dostigao 14.471.

Nakon što je broj novozaraženih posljednjih dana opao, vlasti Njemačke razmatraju ukidanje ograničanja

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu će se konsultovati s guvernerima 16 njemačkih saveznih država kako bi odredili način ukidanja ograničenja uvedenih zbog širenja koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Njemačkoj je broj infekcija uzrokovanih vrlo zaraznom, ali blažom varijantom omikron, porastao kasnije u odnosu na ostale evropske zemlje. Zvaničnici su to pripisali pooštrenim epidemiološkim mjerama.

Nakon što je broj novozaraženih posljednjih dana opao, vlasti razmatraju ukidanje ograničanja.

Već su mnoge njemačke pokrajine ukinule ograničenja poput onih da se nevakcinisanim osobama zabranjuje ulazak u neesencijalne trgovine.

Očekuje se da će Scholz i guverneri na sastanku u srijedu razmotriti prijedloge za postepeno ukidanje većine ograničenja do 20. marta.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti izvijestio je o blagom pada stope infekcije u zemlji, iako je ona i dalje daleko iznad nivoa prije pojave omikrona.

“Prešli smo vrhunac omikronskog talasa, približno tačno na dan koji sam predvidio prije mjesec dana”, rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah. To, kako je kazao, omogućava “skromno popuštanje” mjera.

Njemačka ima relativno nisku stopu vakcinacije protiv koronavirusa u poređenju s ostatkom zapadne Evrope.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here